Pääkirjoitus: Ympäristöteko on jokaisen asia

Haravointijätteet kuuluvat jäteasemalle tai kompostiin, eivät naapurin maille. Marleena Liikkanen

Ilahduttavan monet kaupunkilaiset ovat sosiaaliseen mediaan ilmaantuneiden päivitysten mukaan ryhtyneet ympäristötalkoisiin ja keräävät roskia katujen pientareilta lähiympäristöstään. Oletko kokeillut? Hienoa työtä, kiitoksia siitä.

Etenkin sivutielle, parkkipaikkojen reunoille ja jätepisteiden tai jätekatosten viereen kipatut muuttojätteet, kuten rikkonaiset kalusteet ja kodinkoneet, saavat aikaan yleistä paheksuntaa näitä dumppaajia kohtaan. Ilmiö ei valitettavasti ole enää keväinen, vaan ympärivuotinen.

Syrjäisille paikoille toisten maille jätettyjä kodinkoneita ja kalusteita siivotaan Porvoossa ja Loviisassa useinmiten pois kiinteistöjen ja veronmaksajien kustannuksella eli kaupungin työntekijöiden toimesta.

Lähes kaikki ihmisen tuottamat jätteet kuitenkin voi viedä ilmaiseksi lähimmälle jäteasemalle. Joten jos näkee sen vaivan, että risan koneen lastaa kyytiin, niin eikö sen voi viedä samalla vaivalla jäteasemalle? Ei jätepisteille, eikä naapurin taloyhtiön molokin kupeeseen, vaan sinne minne kuuluukin.

Oma lukunsa ovat puutarhajätteet, joiden vakiintunut pääteasema on monella kaupunkialueen kiinteistöllä naapurin tontti varsinkin, jos se sattuu olemaan kaupungin aluetta. Vähällä vaivalla ratkaistua loppusijoitusta kuulee yhä perusteltavan väitteellä, että siihen on kaupungin lupa. Olisiko tänä keväänä viimeinkin aika aloittaa parempi perinne ja viedä pihajätteensä jäteasemalle?

Kommentoi