Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Outi Lankia, kolumni: Lapsiperheiden palvelut koronan jälkeen

Lastensuojelujärjestöt ovat painottaneet lukuisia kertoja, kuinka koronaviruspandemia vaarantaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja kehitystä, sekä lisää eriarvoisuutta. Tärkeät harrastukset ja normaali arki ovat olleet poissa jo yli vuoden. Nyt olemme valmistautumassa vähitellen koronan jälkeiseen aikaan. Tällä viikolla Porvoon lukiot ja yläkoulut palasivat lähiopetukseen.

Koronan jälkeiseen aikaan valmistauduttaessa on palvelut sekä resurssit saatava kuntoon. Kaupunginhallituksessa maaliskuussa päätimme seuraavaa. ”Lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi kaupunginhallitus edellyttää viranhaltijajohtoa valmistelemaan toimenpide-ehdotukset ja rahoituksen vuosille -21 ja -22 kesäkuuhun 2021 mennessä. Talousarviomuutos käsiteltäisiin kesäkuun valtuuston kokouksessa.”

Kun toimenpiteitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi valmistellaan on huomioitava eri ikäiset lapset ja nuoret. Tieto, johon on mm. reagoitava on se, että Porvoon kaupungin nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden jonot ovat ruuhkautuneet syksystä lähtien. Apua on saatava nopeasti.

Meillä on nyt myös vauvojen ja taaperoiden ikäluokka, jotka ovat vanhempiensa kanssa olleet kotona vailla normaaleja sosiaalisia kontakteja koko ikänsä tai suuren osan elämästään. Avoimet varhaiskasvatuspalvelut ja järjestöjen perhekahvilat ovat olleet suljettuina. Juttelin tuoreen äidin kanssa, joka on vauvavuonna jäänyt kokonaan paitsi ystävyyssuhteiden syntymisestä toisiin vanhempiin, kun kohtaamispaikkojen ovet ovat olleet kiinni.

Kaupungin avoimien varhaiskasvatuspalveluiden toimintaa tulee myös kehittää ja se tulee olla toiminnaltaan sekä toimipisteitään kattavaa, kun pandemia taittuu. Avoimilla varhaiskasvatuspalveluilla on merkittävä vanhemmuutta tukeva ja ongelmia ennaltaehkäisevä rooli.

Koronan jälkihoidossa on toteutettava johdonmukaisia toimia niin vanhemmuuden tukemiseksi kuin lasten sekä nuorten eriarvoisuuden kaventamiseksi. Tämä on muistettava myös talousarviopäätöksiä tehtäessä, kuten kaupunginhallitus maaliskuussa esitti.

Kirjoittaja on Porvoon kaupunginvaltuutettu (kesk.) ja kaupunginhallituksen jäsen.

Harrastukset ja normaali arki ovat olleet poissa jo yli vuoden.