Vaalikynä: Älkää vesittäkö elinkeinopäällikkö-hanketta

Virkoja perustamalla ei valitettavasti synny tehtävän edellyttämää toimeliaisuutta, eikä näin tärkeää henkilöä pidä hukuttaa kaupungin organisaatioihin, kirjoittaja arvioi. Tanja Kuisma

Sari Glad, MKT myynti- ja markkinointipäällikkö 20 vuotta, yrittäjä 10 vuotta, Kuntavaaliehdokas (kok), Porvoo

Elinkeinopäällikön palkkaamista Porvooseen on yritetty edistää vuosikaudet. Edellisellä kaudella valtuuston puhujapöntössä sen puolesta puhuivat mm. yrittäjät Perttu Tuomaala ja Jarmo Grönman.

On uskomatonta, että näin tärkeää postia on vuosikaudet hoidettu ”oman työn ohessa”. Nyt asia on taas esillä, ja keskustelua käydään siitä, pitäisikö päällikön olla Posintran leivissä vai suoraan kaupungin.

Olipa kumman leivissä tahansa, tehtäväkenttä on laadittu sellaiseksi, että takuuvarmasti tämä henkilö on sidottu istumaan työpöytänsä taakse ”markkinointia, elinkeinoystävällisyyttä, elinkeinojen kehittämistä” jne. edistämään. Tyypillistä virkamiestyötä, jossa asiakaskuntaa ei juurikaan ole näköpiirissä. Ei ole tätä päivää. Kun kaupungit kilpailevat verisesti yrityksistä, sijoittajista ja työpaikoista, eikö tällaisen henkilön pitäisi olla ennen muuta kollegojensa rinnalla kentillä, kilpailussa mukana, Porvoon mahdollisuuksia esittelemässä ja asiakkaita kuulemassa, jotta osaa ruuvata kaupungin tarjontaa, edellytyksiä, alan kehittämistä ja markkinointiviestejä niiden suuntaisesti? Kaupungin alan ammattilaisilta tulee tarvittava taustatuki ja kehitystyö.

Tältä pohjalta tulevat myös valintakriteerit: vahva myyntikoulutus ja osaaminen, alan tuntemus, toimivat verkostot, aktiivinen ote työhön jne.

Sen jälkeen voidaan miettiä, mikä organisaatio tätä toimintaa parhaiten palvelisi. Voisi olla hyvä myös kysyä, mikä on se taho, jonka ulkopuolinen yrittäjä tuntee ja mihin hän luontaisesti ottaisi yhteyttä, kun hän haluaa keskustella asioistaan kaupungin kanssa – ja mihin heidät voisi tapaamisten jälkeen tarvittaessa edelleen ohjata.

Virkoja perustamalla ei valitettavasti synny tehtävän edellyttämää toimeliaisuutta, eikä näin tärkeää henkilöä pidä hukuttaa kaupungin organisaatioihin.

Tekijällä pitää olla vapautensa toimia, tehtävän tulosten tulee olla mitattavissa ja normaalin palkkasuhteen bonuksineen mahdollinen – aivan kuten yrityselämässäkin on.

Koska työ on vaativa, sen tulokset merkittävät myös kunnan työpaikkojen kannalta, ja jotta ammattimaisuus ja pätevyys painottuvat, valinnan tulisi tehdä alan rekrytointifirma – maksaa kyllä, mutta hankkii hintansa myös takaisin.

Tärkeä kysymys on, halutaanko todella edistää yritystoimintaa ja rakentaa työpaikkoja, ja jos halutaan, ratkaisut sekä henkilövalintaan, -kriteereihin, tehtäväkuvaan ja organisointiin löytyvät tästä vastauksesta. Porvoon elinkeinotoimi tarvitsee tekijää, ei paperinpyörittäjää.

Kommentoi