Vaalikynä: Kel onni on?

Kestäviä onnellisuuden lähteitä ovat mielestäni perhe, liikunta ja arjen pienet ilon aiheet. Kärsimys ja huoli kuuluvat myös ihmisenä olemiseen, mutta kun elämän perusta on kunnossa, haasteistakin selvitään, kirjoittaja miettii. Arkisto/Juha Perämäki

Mikael Hiltunen (SDP), Porvoo

Suomi on jälleen maailman onnellisin maa. Alkuun Maailman onnellisuusraportin tulos herätti epäuskoisia kommentteja ja räväkimmät keskustelijat pyrkivät löytämään virheitä tutkimuksen mittaustavasta. Ei kai karussa ilmastossa tarpova kansamme voi olla maailman onnellisin? Nyt kun Suomi pitää mittauksen kärkipaikkaa jo neljättä vuotta peräkkäin, paatuneimmillakin kriitikoilla on vaikeuksia perustella kantaansa.

Tulos on erityisen ilahduttava vaikean koronavuoden jälkeen. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on osoittanut vahvuutensa ja kansa on sopeutunut poikkeukselliseen tilanteeseen. Nähdäkseni olemme pärjänneet, koska suomalaiset luottavat toisiinsa ja ovat kuunnelleet herkällä korvalla viranomaisten ohjeita koronaväsymyksestä huolimatta. Keskinäinen luottamus syntyy tunteesta, että olemme samassa veneessä tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä. Läpimurtoteoksessaan Sapiens - A Brief History of Humankind Yuval Noah Harari päättää ihmiskunnan historian läpivalaisunsa pohdintaan onnellisuudesta. Tuliko ihmisestä onnellisempi, kun hän siirtyi metsästys- ja keräilytaloudesta viljelemään maata? Onko moderni ihminen onnensa kukkuloilla? Tyhjentävää vastausta on vaikea antaa, mutta Harari kritisoi liberaalin yhteiskunnan ripustautumista tunteisiin. Liberaali ihminen metsästää hyvän olon kokemuksia ja välttää kärsimystä, mutta koska mieli on kyltymätön, hän ei tällä toimintatavalla saavuta pysyvää onnellisuutta. Kestäviä onnellisuuden lähteitä ovat mielestäni perhe, liikunta ja arjen pienet ilon aiheet. Kärsimys ja huoli kuuluvat myös ihmisenä olemiseen, mutta kun elämän perusta on kunnossa, haasteistakin selvitään. Yksikään ihminen ei ole saari. Yhteiskunnassa, jossa ihminen saa apua elämän murroskohdissa, elää maailman onnellisin kansa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut