Tehyn Millariikka Rytkönen, kolumni: Pelejä ei ratkaista katsomosta

Mitä ihmeen hyötyä meillä on kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) kun meillä on lainsäädäntö? Mitään konkreettista hyötyä en ole liitoista saanut – virsi peittoaa ajoittain muut viisut ja ihmettelen saman levyn soimista vuodesta toiseen. Missä kohtaa työehtosopimuksen merkityksestä työntekijälle tuli täysin vieras asia?

Lain mukaan työnantajan ei tarvitse maksaa palkkaa tilapäisen hoitovapaan ajalta eli silloin kun lapsi sairastuu äkillisesti. Sairausajan palkkaa saa korkeintaan kymmeneltä arkipäivältä kerrallaan ja arkipäiviksi luetaan pääsääntöisesti lauantait. Harvalla se murtunut lonkka paranee puolessatoista viikossa, mutta hei; mitään hyötyä ei ole liitoista. Ja kyllähän sitä jälkikasvun vatsataudit ja korvatulehduskierteet menee ihan ilman palkkaakin!

Lainsäädäntö ei velvoita työnantajaa maksamaan palkkaa äitiys- tai isyysvapaan ajalta eikä määrittele oikeutta saada lomarahaa. Toki pelkkä vauvantuoksu riittää elämiseen. Hälytysraha-käsitettä ei lainsääntö tunne lainkaan. Mutta hei kutsumuksellahan tätä tehdään. Arkipyhinä tehdystä työstä ei tarvitse maksaa erillistä korvausta. Eikä muuten iltavuoroista, lauantaityöstä eikä yövuoroista. Semmoinen lain turvaama taso, vassokuu. Laki ei anna oikeutta kahvitaukoon. Töitä tehdään viikossa 40 tuntia, ei 38 tuntia 15 minuuttia. Ja mikä parasta: työsopimuslaissa ei ole määritelty vähimmäispalkan suuruutta. Merkkipäivät eivät ole palkallisia vapaapäiviä eikä työnantajalla ole velvollisuutta ottaa ryhmähenkivakuutusta.

Mitään tessiä ei ole valettu betoniin, vaan jokaisella neuvottelukierroksella koko homma avataan ja työnantajalla on aina omat intressit neuvottelupöydässä. Erityisesti julkisen sektorin lomapäivät ovat pöydällä poikkeuksetta, samoin muut työehdot, joiden liian moni meistä kuvittelee olevan ikuista onnea. Ja kenties saavutettu työnantajan silkasta hyväntahtoisuudesta. Todellisuudessa jos työehtosopimuksia ei olisi, perälautana olisi lainsäädäntö. Ja kesälomalla hyvin paljon hoikempi lompakko vailla lomarahoja.

Metsäteollisuus ja teknologiateollisuus ovat ratkaisuillaan vaikeuttaneet tulevien työmarkkinaneuvotteluiden lähtöasetelmaa. Tulevalla neuvottelukierroksella emme ay-liikkeenä tule istumaan katsomossa. Peliä ei rakenneta sieltä käsin. Eikä maaleja. Den glider in, eller hur?

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Jos työehtosopimuksia ei olisi,

Jos työehtosopimuksia ei olisi,

Jos työehtosopimuksia ei olisi,

Kommentoi