Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Kevätkummun palvelut ja kaavoitus kuntoon

Kevätkummun kainalossa on kasvanut uusi viihtyisä omakotitaloalue Kevätlaakso, jossa on vain pientaloja. Siitä on kehittymässä idyllinen alue sen asukkaille. Toiselle puolelle Kevätkumpua on noussut Toukovuoren asuinalue.

Olen vuosien varrella monesti kritisoinut Toukovuoren rakentamista. Nyt on käännettävä takkia ja vuorostaan kehuttava sitä. Alueelle on noussut kuusikerroksisia taloja yhteensä kuusi kappaletta, joista kaksi on asumisoikeuskohteita. Serpentiinissä on kaksi kovanrahan taloa, joiden valmistumista on tullut seurattua kiinnostuksella. Lisäksi on tulossa vielä kaksi muuta kerrostaloa. Yhteensä alueelle tulee reilut 400 asuntoa. Kerrostalot jäävät hienosti omaksi ryhmäkseen Tarkkisten puoleiseen reunaan. Omakotitalot ovat etäämmällä ja välissä on niin päiväkoti, palvelutalo kuin viheraluetta.

Kevätkummun naapurusto siis laajenee jatkossakin, kun lapsiperheitä muuttaa lisää. Sen myötä myös Kevätkummun koulun laajennuksen suunnittelu tulisi aloittaa pian, jotta se koulu voi vastata lisääntyvään oppilasmäärään. Laajennukselle voisi löytyä tilaa koulun takapihalta Ilmarisentien puoleisen kevyenliikenteen puolelta sekä mahdollisesti kerroksia kasvattamalla.

Myös naapurissa oleva Kevätkummun ostoskeskus voitaisiin rakentaa kokonaan uudelleen. Kohdetta voisi kehittää rakentamalla ostoskeskuksen yhteyteen myös asuntoja ja palveluita.

Vanha Kevätkummin alue on rakennettu pääosin 1970-luvulla. Täällä kevätkumpulaiset lapset on kasvatettu ja hoidettu lähitienoon päiväkodeissa ja koulussa. Monissa omakotitaloissa on tulossa sukupolvenvaihdos ja moni koti saa uudet lapsiperheet asukkaikseen.

Harmillisesti kaavassa on edelleen mörkönä Ilmarisentien täydennysrakentaminen, jonka alueen asukkaat saivat vuonna 2018 torpattua. Valitettavasti hanke on edelleen kaavassa ja Porvoon kaupungin asumisen ohjelmassa. Strategian mukainen asukkaiden kuuleminen jäi kuulemisen tasolle, mutta lopputulokseen se ei vaikuttanut.

Kävimme aikanaan monen valtuutetun kanssa katsomassa Ilmarisentien täydennysrakentamisen suunnitelmia paikan päällä. Vaikka täydennysrakentaminen on positiivinen asia, niin Ilmarisentien suunnitelma on valitettavasti epäonnistunut.

Viheralueita jouduttaisiin poistamaan ja teitä leventämään niin paljon, että kerrostalot olisivat aivan viereisten omakotitalojen sylissä. Avaruus olisi mennyttä ja tilalla olisi aivan tukkoon rakennuttua aluetta. Moni Ilmarisentien asukas on ollut huolissaan alueen viihtyvyydestä.

Kun kaupunki kehittää asuinalueitaan, harjoittaa täydennysrakentamista tai kaavoittaa kokonaan uusia alueita, niin olisi tärkeää huomioida myös eri asumismuotojen tasapuolinen jakautuminen. Kaikilla alueilla tulisi olla niin omistusasuntoja kuin vuokra-asuntoja. Myös eri väestöryhmiä tulisi olla mahdollisimman tasaisesti ympäri kaupunkia. Kevätkummussa on tähän asti onnistuttu ja asukkaat viihtyvät kodeissaan ja sen vehreässä ympäristössä sekä luonnossa. Pidetään huolta siitä, että näin on jatkossakin.