Vesa Heikkonen, Roskn Roll, vastaa: Kierrätys onnistuu myös laillisesti

Muovinkeräyksen järjestämiseen on olemassa monia vaihtoehtoja, kirjoittaja muistuttaa. ARKISTOKUVA/Maria Aittoniemi

Vesa Heikkonen, toimitusjohtaja, Rosk’n Roll Oy Ab

Tuomas Kanervala kirjoitti Vaalikynä-palstalla 21.5. muovinkeräyksen kehittämisen haasteista otsikolla ”Laitonta kierrätystäkö?”. Kirjoitus tuo esille jätehuoltojärjestelmämme ne monitasoiset vastuut, velvollisuudet ja oikeudet, jotka tämänhetkinen lainsäädäntö asettaa. Pelisääntönä julkisessa jätehuollossa on se, että palvelut kustannetaan palveluista saatavilla maksuilla, jotka jäteyhtiö veloittaa – ei kunnan yleisistä verovaroista, jotka on tarkoitettu muihin tarkoituksiin.

Pakkausten keräyspisteiden toteutusvastuu on lain mukaan tuottajilla. Tuottajia ovat yritykset, jotka pakkaavat tai pakkauttavat tuotteita Suomessa tai maahantuovat pakattuja tuotteita. Muovipakkausten keräyspisteitä tulee lain mukaan olla Suomessa vähintään 500 kpl. Niitä on tällä hetkellä vähän yli 600 kpl, joista Porvoossa on tuottajien järjestämänä kolme. Eduskunnan käsittelyssä parhaillaan olevan uuden jätelainsäädännön mukaan tuottajien järjestämien muovinkeräyspisteiden määrä tulee nostaa tuhanteen.

Porvoossa, kuten muuallakin itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla, kunnan vastuulle kuuluvien jätehuoltopalveluiden järjestämisestä vastaa kuntien omistama Rosk’n Roll Oy Ab. Palvelut järjestetään yhteistyössä tuottajien ja muiden yhteistyökumppanien kanssa ottaen huomioon lainsäädännön määräykset vastuista, velvollisuuksista ja oikeuksista. Rosk’n Roll rahoittaa järjestämänsä palvelut kuntalaisilta ja muilta jätteen tuottajilta perimillään erilaisilla jätemaksuilla.

Yhtiömme kerää jätteitä kiinteistöiltä, vastaanottaa niitä jäteasemilla sekä ylläpitää aluekeräyspisteitä eri materiaaleille. Täydennämme tuottajien vastuulle kuuluvaa keräyspisteverkostoa erilaisten pakkausmateriaalien osalta yhteensä 144 ekopisteellä, joista Porvoossa on 22.

Muovinkeräyksen järjestämiseen on olemassa monia vaihtoehtoja. Asukkaille helpoin on kerääminen suoraan kiinteistöltä. Jätehuoltomääräysten mukaan muovin erilliskeräys tulee järjestää, mikäli kiinteistöllä on vähintään kymmenen huoneistoa. Lähivuosina velvoite on tarkoitus ulottaa viiden huoneiston kiinteistöille. Myös pienemmät kiinteistöt voivat liittyä keräykseen. Muovin kiinteistökeräyksen asiakkaina on tällä hetkellä Porvoossa 473 kiinteistöä.

Omakotitalouksille on tarjolla muovipakkausten, ja samalla myös lasi- ja kartonkipakkausten sekä metallin keräykseen helppokäyttöinen monilokeropalvelu, jossa eri jätelajit kerätään omiin lokeroihinsa yhden jäteastian sisällä. Kyseinen palvelu on saatavilla kaikissa keskustelun kohteena olevissa Porvoon palvelukylissä. Monilokeropalvelua käyttää tällä hetkellä Porvoossa 684 asiakaskiinteistöä, ja Porvoo onkin kyseisen palvelun kehityksessä ja käytössä Suomen edelläkävijäkuntia.

Muovin, kuten muidenkin hyötyjakeiden keräyspalvelu on siis jo nyt saatavilla käytännössä kaikkialla Rosk’n Rollin toimialueella. Palveluja kehitetään jatkuvasti vastaamaan uudistuvan lainsäädännön vaatimuksia ja asiakkaiden palvelutarpeita. Palvelujen kehittämisessä tulee kuitenkin ottaa huomioon se, millä keräysjärjestelmällä ja millä rahoituksella ne järjestetään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut