Vaalikynä: Kynsin hampain

Vaikuttaa siltä, että viranhaltijat haluavat pitää kynsin hampain kiinni laajasta toimivallastaan kaupunkikuvallisissa asioissa, niin että kaupunkilaisten valitsemat luottamushenkilöt pääsisivät vaikuttamaan asiaan mahdollisimman vähän, kirjoittaja pohtii. Outi Paappanen

Mika Varpio, Maisema-arkkitehti, Kaupunkikehityslautakunnan jäsen (Vihreät, sit.) Kuntavaaliehdokas, Porvoo29

Kaupunkikuvalla on suuri merkitys Porvoon imagon muodostumisessa.

Kaupunkikuvan arvioiminen on kuitenkin jäänyt harvojen viranhaltijoiden harteille. Porvoossa ei nimittäin tällä hetkellä ole kaavaprosessista irrallista toimielintä, joka voisi antaa kaupunkikuvaan liittyviä lausuntoja ja ohjeistaa rakentamista prosessin aikana (VaPoRaT toimii vain Vanhassa Porvoossa). Kaupunkikehityslautakunta keskittyy kaavoihin, eivätkä kaupunkikuvaan liittyvät seikat saa siellä riittävästi huomioita osakseen. Rakennus- ja ympäristölautakunta ei voi evätä rakennuslupaa kaupunkikuvallisiin seikkoihin viitaten, jos haettu lupa on kaavan mukainen. Kaavoitus- ja rakennuslupavaiheen väliin asettuvalle kaupunkikuvatyöryhmälle olisi siis todellista tarvetta.

Kaupunkikuvatyöryhmiä löytyy huomattavan monesta itseään kunnioittavasta suomalaisesta kaupungista, kuten Helsingistä, Turusta, Hämeenlinnasta, Oulusta ja Lappeenrannasta.

Laadin reilu vuosi sitten valtuustoaloitteen kaupunkikuvatyöryhmän perustamisesta Porvooseen. Ryhmän tehtävänä olisi edistää hyvän kaupunkikuvan muodostumista, seurata kaupunkikuvan kehittymistä ja rakentamisen vaikutusta siihen. Se voisi myös antaa tarvittaessa lausuntoja rakennuslupia varten rakennusten julkisivuista ja niiden sopivuudesta ympäristöön sekä muista rakennustoimenpiteistä ennen rakennusluvan myöntämistä. Tavoitteena on kaupunkilaisille mahdollisimman hyvän ja viihtyisän asuin-, työskentely-, liikunta- ja virkistäytymisympäristön luominen, siten että kaupunkimme vahvuudet ja omaleimaisuus korostuvat. Hyvä kaupunkikuva syntyy kaikkien osapuolten yhteistyöllä, missä rakennusyhtiöt eivät monopolisoi suunnittelua ja toiminnallaan vahingoita kaupunkimme hyvää imagoa tai ylenkatso kaupunkilaisten tahtoa ja toiveita. Kaupunkikuvatyöryhmän tarkasteltavaksi asetettaisiin erityisesti rakennusliikkeiden tai muiden toimijoiden suurisuuntaiset hankkeet keskustassa ja muilla kaupunkikuvan kannalta merkittävillä alueilla. Aloitteen tavoitteena on luoda vastavoima grynderien ja rakennusliikkeiden hallitsemalle kaupunkikuvalliselle määräämiselle.

Aloitteen laatimisesta on jo kulunut toista vuotta, mutta viranhaltijoiden vastausta aloitteeseeni ei ole vieläkään kuulunut.

Vaikuttaa siltä, että viranhaltijat haluavat pitää kynsin hampain kiinni laajasta toimivallastaan kaupunkikuvallisissa asioissa, niin että kaupunkilaisten valitsemat luottamushenkilöt pääsisivät vaikuttamaan asiaan mahdollisimman vähän. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei ole mitään toimielintä, joka valvoisi kaupunkikuvallisia seikkoja. Toivon, että uusilta päättäjiltä löytyy selkärankaa vaatia kaupunkikuvallisiin asioihin laajempaa näkemystä ja vaatia viranhaltijoilta kaupunkikuvatyöryhmän perustamista.

Ihmisen kokoisen kaupungin puolesta!

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut