Vaalikynä: Ikääntyneet ovat tärkeä voimavara

Ikäystävällisessä kunnassa iäkkäiden asukkaiden toiveita ja tarpeita kuunnellaan, jotta heillä on mahdollisuus omannäköiseen elämän, kirjoittaja muistuttaa. Arkisto/Pia Vakkari

Anette Karlsson, sosionomi (AMK), kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, SDP:n porvoolainen kuntavaaliehdokas

Viime vuosien aikana olen pohtinut ikääntymistä ja sen vaikutusta omaan ja läheisten elämään. Mielessäni äitini ja isoäitini ovat nuoria ihmisiä, sillä onhan minulla lapsuudessa syntynyt mielikuva heistä. Heidän harmaat hiukset ja ikääntymisen muut merkit muistuttavat vuosien kulumisesta, mutta yhä he ovat aktiivisia ja toimeliaita yhteiskunnan jäseniä.

Mietin ystäväpiiriäni ja huomaan sen koostuvan laajasta joukosta eri-ikäisiä ihmisiä. Muistan kuinka lapsena ihmettelin äitini ystävyyttä vanhemman rouvan kanssa. Minusta oli outoa, että ystävillä saattoi olla niin iso ikäero. Nyt se ei enää ole outoa. Sanonta: ikä on vain numero, tuntuu tänään todelliselta. Vuosien karttuessa oppii ymmärtämään entistä paremmin itseään ja elämää yleensä. Kokemus antaa välineitä myös haasteiden kohtaamiseen ja muutoksista selviytymiseen.

Suomalainen koulutus- sekä terveydenhuoltojärjestelmä ovat maailman huippua. Elämme pidempään ja kansan osaamistaso on korkea. Maailman koulutetuimpien ja terveimpien joukkoon kuuluvat eläkeläiset ovat Suomelle mahdollisuus. Moni eläkeläinen jatkaa työelämässä saavutettuaan eläkeiän. Ikääntyneet ovat myös erittäin aktiivisia kansalaisia. He tekevät usein erittäin arvokasta vapaaehtoistyötä järjestöissä ja läheisistään huolehtien.

Eila Kohonen esittää (UM 17.5.) Porvoon liittymistä WHO:n ikäystävällisten kuntien verkostoon. Esitys on kannatettava. Ikäystävällisessä kunnassa iäkkäiden asukkaiden toiveita ja tarpeita kuunnellaan, jotta heillä on mahdollisuus omannäköiseen elämän. Suurin osa iäkkäiden ihmisten käyttämistä palveluista on muita kuin sosiaali- ja terveyspalveluja. Kunta vaikuttaa merkittävästi siihen mitä palveluja kunnassa on tarjolla, miten helposti palvelut ovat saatavissa ja ovatko palvelut yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa. Meidän kuntapäättäjien tulee nähdä ikääntyminen mahdollisuutena luoda uutta – innovaatioita, palveluita ja työpaikkoja. Esteetön, yhdenvertainen ja ikäystävällinen Porvoo on hyvä kotikaupunki meille kaikille.

Kommentoi