Kunnanjohtaja Sam Vuorinen, kolumni: Tämä ei jää tähän!

Vappuna 2011 suoritin Pasilan poliisissa rikostutkijan kurssiin sisältyvää harjoittelua, minkä jatkoksi myös rikostutkinnan johtajan kurssin.

Vappuaattona päivittäisrikostutkinnassa kirjattiin noin 400 uutta tapausta, vappupäivänä 500. Juhlapyhän luonne tiedostaen, useampi tapaus oli humalaisten nujakointia, lievää vahingontekoa, kadonnutta omaisuutta, valitettavasti myös huumausainerikoksia ja niiden käyttöä. Tapausmäärä oli jo ennestään työllistetylle tutkinnalle niin suuri, että tutkinnanjohtajan tuli punnita vaihtoehtona myös tutkimatta jättämisiä.

Esitutkintalain mukaan esitutkinta on toimitettava, kun on syytä epäillä rikosta. Tutkinta saadaan kuitenkin jättää myös toimittamatta esimerkiksi, jos rikosta on kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä, tekijä on alaikäinen, tai seuraamuksia olisi pidettävä kohtuuttomina tai tarkoituksettomina - teko voi olla esimerkiksi jo sovittu, hyvitetty tai tekijä on sen seurauksena vaikkapa vammautunut. Lisäksi hyötysuhdetta tarkastellaan. Jos käsittelykustannukset olisivat selvässä epäsuhteessa asian laatuun ja mahdollisesti odotettavissa olevaan seuraamukseen, voidaan tehdä tutkimattajättämispäätös. Syitä on muitakin.

Kunta toimii valtiovarainministeriön listauksen mukaan jopa 535 eri lain toimialalla. Kunnan palvelutehtävän ulottuessa likimain kaikille elämämme osa-alueille myönnettyjen etujen ja oikeuksien sekä velvollisuuksien ja vaatimusten kautta, myös oikaisupyyntöjä, korjauskehotuksia, valituksia, vaatimuksia, asiakirja- ja selvityspyyntöjä sekä ala-arvoisempaakin lähestymistä vastaanotetaan kunnissa paljon. Jokainen vaatija odottaa asiansa käsittelyä viivytyksettä, raportointia eri vaiheista ja lopputulosta omaksi edukseen. Kun eri etukäteisolettamat eivät täyty, vaatimusten toinen kierros voi yltää hallinto-oikeuteen, vähemmistövaltuutetulle, oikeusasiamiehelle, aluehallintovirastolle tai muulle taholle, jolloin toiminta työllistää tuplaten.

Tarpeettomat vaatimukset syövät kuntakokoon katsomatta resurssia tarpeellisistakin oikaisuista ja virheiden korjaamisista. Millaiset rajoitusperusteet kunnissa tulisi olla erilaisten vaatimusten tutkimatta jättämiseen, kansalaisoikeuksia kunnioittaen?

Kirjoittaja on Myrskylän kunnanjohtaja.

Jokainen vaatija odottaa asiansa käsittelyä viivytyksettä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut