Vaalikynä: Kauas palvelut karkaavat

Maakuntamalli lisää byrokratiaa sekä vie päätösvallan kuntien ja kaupunkien valtuustoista sosiaali- ja terveysministeriöön. Mutta palvelujen paremmasta saatavuudesta, hoitojonojen häviämisestä, hoidon laadun parantumisesta ei ole takuuta, kirjoittaja sanoo. Ari Peltonen

Silja Metsola, KOK, kuntavaaliehdokas, Porvoo

Suomi on hyvin byrokraattinen maa. Hallituksen ajama soteuudistus tulee olemaan yksi byrokratian kukkanen lisää tässä virtahepojen maassa. Ja enpä ihmettelisi kun listalla oleva seuraava iso uudistus - sosiaaliturva - tulee olemaan samanlainen himmelihelmi. Soteuudistuksessa ollaan rakentamassa taas yhtä välipysähdystä maakuntahallintoa – hallintohimmeliä – joka vaikeuttaa hoitoon pääsyä ja hankaloittaa ihmisten arkea sekä lisää verotusta.

Soteuudistuksessa plussaa on säästää rahaa, saada nopeampaa ja samantasoista hoitoa, yhtenäistää omaishoidon tukea. Edellä mainitut tavoitteet kuulostavat hyvältä mutta kun samaan aikaan rakennetaan hallintoa ympärille, valuvat hyvät tavoitteet hukkaan. Käytännössä tarvitaan hallintoa varten viranhaltijoita, toimistorakennuksia, joista maksetaan vuokraa, tietotekniikkaa, ohjelmistoja. Tähän kaikkeen tarvitaan kunnilta varat. Porvoon kaupungin budjetista siirtyisi noin puolet valtiolle, josta ne jaetaan sotekriteerien perusteella hyvinvointialueille.

Maakuntamalli lisää byrokratiaa sekä vie päätösvallan kuntien ja kaupunkien valtuustoista sosiaali- ja terveysministeriöön. Mutta palvelujen paremmasta saatavuudesta, hoitojonojen häviämisestä, hoidon laadun parantumisesta ei ole takuuta.

Suurin osa kunnista vastustaa maakuntamallia ja maakuntaveroa. Kunnat ovat tehneet tähänkin saakka yhteistyötä toisten kuntien kanssa, ja osa järjestänyt palvelukonseptinsa esimerkiksi yksityisen toimijan kanssa – kukin kunta tietää mikä malli heillä toimii parhaiten ja miten kunnissa voidaan itse paikallisesti päättää palvelujen toimivuus tehokkaasti. Myös siihen käytettävistä varoista. Muutos tarvitaan muttei lisää byrokratiaa eikä verotaakkaa.

Sotemuutoksessa ennaltaehkäisy jää kuntien tehtäväksi. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet vaativat lisää alan ammattilaisia ja tukimuotoja, joihin kunta tarvitsee rahaa. Lisäksi kunnan täytyy selvitä koulujen, infrastruktuurin tai vapaa-ajan palveluiden järjestämisestä ja kunnan kannalta tärkeistä investoinneista.

Kokoomuksen sotemallissa hallinto, päätökset ja varat pysyvät paikallisella tasolla, tehdään yhteistyötä toisten kuntien kanssa, lisätään digitaalisia palveluja ja mikä tärkeintä pidetään aidosti ja oikeasti huolta ihmisistä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut