Vaalikynä | Senioritalo saatava vihdoinkin Askolaan

Askolassakin vanhuusväestön osuus on merkittävä ja kasvaa, joten on ajankohtaista selvittää, miten ikääntyvälle väestölle tarkoitettua Senioritalohanketta voidaan viedä eteenpäin.

Pitää tehdä perusteellinen hankeselvitys Senioritalosta. Viime valtuuston kokoukseen teimme Kokoomuksen valtuustoaloitteen Senioritalon hankkeesta, jota ei saa jättää unholaan.

Senioritalo oli esillä viimeksi vuonna 2019. Silloin Askolan kunnan elinvoimapäällikkönä asiaa selvittelin. Muutaman senioritalojen rakentajan ja toimintaa vetävien kanssa silloin neuvottelimme yhdessä mm. aktiivisesti asiaa ajaneen Vanhusneuvoston edustajien kanssa.

Jäin eläkkeelle ja senioritalon asia jäi vaiheeseen. Kuntakaan ei huonon taloudellisen tilanteen takia ollut halukas vetämään selvityshanketta. Nyt kunnan taloustilanne on aivan toinen. Eli Senioritalo-hanketta voidaan ja pitääkin viedä kuntavetoisesti eteenpäin.

Askolan vanhusneuvosto on Senioritaloasiaa selvitellyt ja tehnyt laajan Askolan senioriasumisen kyselyn, joka lähetettiin 920:lle kunnassa asuvalle yli 65-vuotiaalle. Kysely oli mittava, ottaen huomioon, että Askolassa on noin 5 000 asukasta. Kyselyn tulokset on saatavilla, kuten Askolan vanhusneuvoston näkemykset senioriasumiseen liittyvistä erikoistoiveista/tarpeista.

Senioritalon ideana on, että ikääntyneemmät ihmiset voisivat asua liki omissa asunnoissaan joko rivi- tai kerrostalotyyppisesti. Asumismuoto toisi turvallisuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta asukkaille. Yhteisillä mahdollisilla pesula, sauna yms. tiloilla voisi saada säästöä rakennuskustannuksissa. Kunta voi sopivan, keskeisellä paikalla sijaitsevan tontin löydyttyä kaavoittaa sen ko. toimintaan. Paras paikka Senioritalolle on kauppa-, apteekki-, kotihoito yms. palvelujen läheisyys, kaiketi Askolan kirkonkylän torin läheisyydessä.

Tutkittava on myös Senioritalon rakentaminen puusta. Kunnissa puurakentaminen on tunnistettu yhtenä tärkeänä keinona päästä asetettuihin hiilineutraaliustavoitteisiin. Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma on yhdessä sidosryhmien kanssa työstänyt kansalliset tavoitteet julkiselle puurakentamiselle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut