Vaalikynä: Maskisotkussa syyttömät joutuivat kärsimään – Eikö STM:n virkamiesjohto tai ministerit ole vastuussa mistään?

Eikö STM:n virkamiesjohto ole vastuussa mistään? Entä asiasta vastaavat ministerit? Muistamme, miten meille vähäteltiin maskien suojausominaisuutta ja tarpeellisuutta (STM) ilmeisesti sen vuoksi, ettei niitä ollut saatavilla ja jotta se mitä oli, saataisiin riittämään terveysalan henkilökunnalle, kirjoittaja hämmästelee. Arkisto/Jouko-Tuomas Kettunen

29Sari Glad, kuntavaaliehdokas (kok), Porvoo

Vuosi sitten Huoltovarmuuskeskus laitettiin kiireesti hankkimaan maskeja miljoonilla euroilla Kiinasta, mutta se joutui perumaan ostot, kun kotimaisten maskimyyjien hämäräperäiset taustat tulivat ilmi. Maskit olivat kelvottomia sairaalakäyttöönkin, ja varastojen hyllyillä oleva, sikainfluenssaa varten hankittu maskimassa oli vanhentunutta ja käyttökelvotonta. Tapahtumat johtivat skandaaliin, toimitusjohtajan irtisanoutumiseen ja kahden kokeneen työntekijän irtisanomiseen.

Viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) arviointiraportin mukaan Hankintakeskuksen ei edes kuulu vastata kriisiajan hankinnoista (HS 3.6.). Raportin mukaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja TEM:in antoivat tehtävät kuitenkin Hankintakeskukselle siitäkin huolimatta, vaikka ministeriöille tehtiin selväksi, ettei Hankintakeskuksella ollut edes osaamista eikä resursseja toteuttaa kriisiajan hankintoja! Hankala tehtävä vain sysättiin toiselle taholle.

Raportin mukaan keskeinen syy sekasotkuun oli sosiaali- ja terveydenhuollon pandemiaan varautumisen organisointi, joka oli jäänyt toteutumatta kaikilla hallinnon tasoilla. Raportissa sanotaan jopa ”suojavälinehankintojen hallitsemattomasta antamisesta” Huoltovarmuuskeskuksen vastuulle.

Missä ovat siis syylliset ja missä viipyy anteeksipyynnöt ja erotettujen ihmisten kunnian ja työpaikan palauttaminen? Vai aiotaanko tässäkin taas kerran painaa asia villaisella ja vähin äänin?

Eikö STM:n virkamiesjohto ole vastuussa mistään? Entä asiasta vastaavat ministerit?

Muistamme, miten meille vähäteltiin maskien suojausominaisuutta ja tarpeellisuutta (STM) ilmeisesti sen vuoksi, ettei niitä ollut saatavilla ja jotta se mitä oli, saataisiin riittämään terveysalan henkilökunnalle. Kun maskeja alkoi tulla, alkoi STM:n virkamiesjohdon ääni muuttua kellossa

ja niitä alettiin suositella kansalaisillekin. Nythän suositukset heidänkin taholtaan ovat vahvoja ja maskin käyttö koronalta suojaavaksi todettu – niin meillä kuin muuallakin.

Kun asia nyt on raportein juurta jaksain selvitetty ja totuus on esillä, on aika tehdä johtopäätökset ja vaihtaa virkamiesjohtoa näissä kahdessa ministeriössä – ja vihdoin lopettaa nämä puoluekohtaiset ”sopivat” pätevyyden edellä-valinnat vaativiin tehtäviin. Tässäkin tapauksessa näemme, mihin se johtaa: ammattilaiset saavat kenkää ja syylliset sen kun porskuttavat aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Omasta puolestani olen hyvin pahoillani näiden syyttömien, erotettujen ihmisten puolesta. Heidän kunniansa on ehdottomasti palautettava, ja pandemian varautumisen organisointi on aloitettava välittömästi.

Pandemiaan ja sen opetuksiin liittyen ihmettelen myös sitä, ettei kotimaisen nenäsumuterokotteen kehittäjille myönnetty tarvittavaa tukea. Eikö yksi opetus ole juuri se, että ilman omavaraisuutta olemme riippuvaisia siitä, mitä meille maailmalta annetaan ja mitä ei. Sitä paitsi, jos joudutaan vuosittaisiin rokotuksiin tätäkin tautia vastaan, eikö olisi hyvä, että se voidaan vaivatta tehdä itse tuotetuilla rokotteilla?

Kommentoi