Vaalikynä: Päätöksenteko tarvitsee rakentavaa keskustelua

Valtuusto joutuu ottamaan kantaa muun muassa kylien kehittämiseen ja kouluverkkoon liittyviin asioihin. Valtuustokauden alussa luotavassa strategiatyössä tulee linjata, lähteekö Askola rakentamaan kasvua panostamalla kyliin vai keskittääkö se palvelunsa enenevissä määrin kuntakeskuksiin, kirjoittaja muistuttaa. Marko Enberg

Mikko Maukonen, kuntavaaliehdokas (kok), Askola

Kuntavaalikausi alkaa olemaan päätöksessä. Kulunut kausi tarjosi etenkin ensikertalaiselle paljon opittavaa. Kunnan taloudessa koettiin niin ylä- kuin alamäkiä. Sopeutettiin ja investoitiin. Myytiin ja ostettiin osakkeita. Verojakin nostettiin. Kokonaisuutena valtuustokausi oli kuitenkin onnistunut. Kunnan miinuksella ollut tase saatiin käännettyä reilusti plussalle. Samaan aikaan teimme tulevaisuusinvestointeja mm. uusien koulurakennusten muodossa.

Mikä sitten oli hyvän tuloksen takana. Mielestäni se, että pystyimme tekemään sen yhdessä keskustellen. Askolan valtuustossa ei ole yhtään ryhmää, joka voisi sanella askelmerkkejä yksinään. Jokainen ryhmä ja ehdokas tuo oman näkemyksensä mukaan päätöksentekoon. Jotta nämä monet mielipiteet voivat jalostua varsinaisiksi päätöksiksi, tarvitaan rakentavaa ja toisia kunnioittavaa keskustelua.

Tuleva valtuustokausi ei tule olemaan tätä kautta helpompi. Valtuusto joutuu ottamaan kantaa muun muassa kylien kehittämiseen ja kouluverkkoon liittyviin asioihin. Valtuustokauden alussa luotavassa strategiatyössä tulee linjata, lähteekö Askola rakentamaan kasvua panostamalla kyliin vai keskittääkö se palvelunsa enenevissä määrin kuntakeskuksiin. Myös sote uudistus tuo merkittäviä muutoksia kunnan rahoitusasemaan verotulojen pienentymisen myötä. Mitä kaikkea sotesta seuraa on vielä osin hämärän peitossa. Jatkossakin tulot ja menot tulee kyetä pitämään tasapainossa. Tämän lisäksi joudumme hoitamaan mittavaa lainakantaa. Tekemistä siis riittää.

Seuraavalle valtuustokaudelle lähdetään uuden kunnanjohtajan johdolla. Toivotan uudelle kunnanjohtajalle menestystä tuleviin haasteisiin. Toivon, että myös tuleva valtuusto olisi edelleen keskusteleva ja erilaisia mielipiteitä kunnioittava. Puskista huutelu tai turha piikittely ei johda mihinkään. Askola ansaitsee valtuuston, joka on kunniaksi kuntalaisilleen.

Kommentoi