Vaalikynä: Kaavoitus pääsyynä Pornaisten taantumiseen

Pornaisten väkiluku kasvoi rivakasti aina vuoteen 2010 saakka, jolloin kasvu pysähtyi kuin seinään, ja väkiluku on siitä eteenpäin pikkuhiljaa vähentynyt. Sitä ennen pysähtyi tonttikauppa, kirjoittaja pohtii. Marko Enberg

29Jorma Laukka, Pornaisten kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen, SDP:n kuntavaaliehdokas.

Pornaisten väkiluku kasvoi rivakasti aina vuoteen 2010 saakka, jolloin kasvu pysähtyi kuin seinään, ja väkiluku on siitä eteenpäin pikkuhiljaa vähentynyt. Sitä ennen pysähtyi tonttikauppa. Ei ole sattumaa, että tämä kaikki tapahtui välittömästi, kun kylien osayleiskaavat valmistuivat 2009.

Yleiskaavassa on määritelty rakennuspaikkojen lukumäärät tiloittain. Rakennuspaikkoja on määritelty hyvin niukasti, luokkaa yksi rakennuspaikka emätilan rakennuksen lisäksi, ja se luonnollisesti estää tonttien myynnin asuntotarkoituksiin. Näillä määräyksillä on haettu tasapuolisuutta maanomistajia kohtaan, mutta ne eivät palvele edes niitä maanomistajia, jotka eivät halua myydä maitaan. Määräykset ovat johtaneet runsaaseen suunnittelutarveratkaisujen hakemiseen, joka ei ole tasapuolista sekään. Ennen osayleiskaavoja maanomistajat voivat myydä n. 5 000 neliön tontteja tarpeen mukaan ja rakentaminen oli vilkasta.

Kunta on joutunut investoimaan miljoonia omaan maanhankintaan, kaavoitukseen ja kunnallistekniikkaan saadakseen väkiluvun laskun edes pysähtymään. Väkiluvun taantuminen nykyisestä johtaa kylien kuihtumiseen, kouluverkon ja palveluiden supistumiseen ja pahimmillaan kunnan itsenäisyyden vaarantumiseen verotulojen ehtyessä. Väljemmät kaavamääräykset mahdollistaisivat tonttikaupan sivukylilläkin eikä rakentaminen keskittyisi kirkonkylälle kunnan myymille tonteille, niin kuin nyt tapahtuu. Jos tuleva valtuusto haluaa turvata kunnan tulevaisuuden, on kaavoitusmääräyksiä väljennettävä ja yksityisten ihmisten välinen asuntotonttikauppa mahdollistettava.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut