Vaalikynä: Keskustan kehittämisellä on kiire

Tyhjät liiketilat, autiotalot ja nyt myös rauniotalo keskustassa eivät vetovoimaa vahvista. Selvää on sekin, että keskusta ei kehity itsestään eikä odottamalla vaan edellyttää aktiivisia toimia eri tahoilta, kirjoittaja muistuttaa. Inka Töyrylä

Aulis Ruuth, Suomenkylä, Porvoo, kuntavaaliehdokas (Vas)

Näin kuntavaalien alla on tälläkin palstalla ollut useita kirjoituksia Porvoon kehittämiseksi kuin myös esityksiä erilaisiksi hyviksi hankkeiksi. Niin pitää ollakin, jotta puolueiden ja ehdokkaiden näkemykset tulevat esiin. On myös sanottava, että suurin osa erilaisista ideoista ja esityksistä on kaikin puolin kannatettavia ja hyviä hankkeita. Koska niitä on paljon, ei kaikkia pystytä toteuttamaan kerralla, vaikka halua olisikin. Jokin toimeenpanojärjestys on oltava.

Oli hyvien hankkeiden järjestys mikä tahansa, minä nostaisin kärkipäähän Porvoon keskustan kehittämisen. Me puhumme mielellämme unelmien Porvoosta tai Porvoon vetovoimasta. Kuinka vaan mutta edistääkö Porvoon nykyinen keskusta näistä unelmista? En oikein usko. Tyhjät liiketilat, autiotalot ja nyt myös rauniotalo keskustassa eivät vetovoimaa vahvista. Selvää on sekin, että keskusta ei kehity itsestään eikä odottamalla vaan edellyttää aktiivisia toimia eri tahoilta.

Keskustan kehittämiseksi on luonnosteltu useitakin suunnitelmia. Joitain esitellään ansiokkaasti Porvoon kaupungin nettisivuilla. Sieltä voi jokainen kiinnostunut käydä niitä tutkimassa. Kaupungin sivuilta löytyy tietoa myös keskustan kaavoitustilanteesta. Ikänsä Porvoossa asuneet (minä olen ollut täällä vasta 33 vuotta) ovat kertoneet, että keskustan kehittämissuunnitelmia on laadittu jo 1970-luvulla. Eikö alkaisi olla oikea hetki käydä läpi vanhoja suunnitelmia ja valita niistä ne periaatteet, joiden mukaan keskustaa aletaan kehittää? Kun kerran suunnitelmia on, niin voisihan sitä jo aloittaa toimeenpanonkin.

Porvoon puolustamiseksi on sanottava, että keskustan kuihtuminen ei ole mikään porvoolainen ilmiö. Lukuisissa muissakin kaupungeissa on sama ongelma: perinteinen keskusta kuihtuu ja hiljenee, kun katu- ja liike-elämä siirtyy kaupungin muihin osiin. Sille on omat syynsä, mutta se ei ole mikään luonnonlaki. Kaupungin kehittäminen on aina ihmisten päätöksiä ja ihmisten toimintaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut