Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kunnanvaltuutetun vaativa tehtävä vaatii koulutuksen - heti alkuvaiheessa

Kuntaorganisaatio on iso. Monesti kunta on itsessään suurimpia työnantajia alueellaan, varsinkin työntekijöiden määrällä mitattuna. Kunnan toiminnot jakaantuvat erittäin monelle eri sektorille, toiminta on laajaa. Yrityksistä kunta eroaa kuitenkin merkittävästi - päätöksenteko on demokraattista. Vaaleissa valituilla kunnanvaltuutetuilla on ylin päätösvalta. Tämä tuo luottamushenkilöille suuren vastuun. On siis hyvä tietää, miten kunta toimii. Miten kunta on organisoitu. Mikä on luottamushenkilöiden rooli. Mitä lakisääteisiä tehtäviä kunnalle kuuluu ja mitä muita tehtäviä kunta tekee. Mikä on kunnan taloudellinen tilanne, mistä kunta saa tulonsa ja mihin kunta sitten käyttää rahansa.

Koulutustilaisuuksien tulee olla kohdennettuja, räätälöityjä luottamushenkilöille. Tilaisuudet voisivat olla seminaarityyppisiä, jossa kunnan eri toiminnot ja talousarvio käydään läpi. Samoin luottamushenkilöiden tärkeä rooli - tehtävät, vastuut jne selvitetään. Lisäksi kokoustekniikasta voisi olla oma osionsa.

Koulutukseen tulee liittää myös kunnan strategia, sen merkitys ja laadinta. Kunnat ovat ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa noin puolet toiminnoista ja budjetista siirtyvät ns. hyvinvointialueille sote-uudistuksen myötä. Kuntastrategia tulee olemaan tärkeä kunnan tulevaisuuteen luotaava yhteinen suunnitelma, joka tulee uusia heti valtuustokauden alussa.

Näillä tilaisuuksilla on myös itse oppimisen lisäksi toinen fokus; valtuutettujen yhteistyön tiivistäminen ja tutustuminen ns. kollegoihin eli toisiinsa ja virkamiehiinkin. Koulutuksen tulee tapahtua mahdollisimman pian, heti syksyllä, ennen vuoden 2022 talousarvion, budjetin laatimista. Kunnanjohtaja on avainasemassa koulutuksen järjestämisessä.

Itselläni on kokemusta kunnallispolitiikasta Jyväskylästä ja Askolasta. Vaikka asukkaita on 140 000, niin siellä pätee samat lait, on samat periaatteet ja toimintamekanismit kuin pienemmässä 5 000 asukkaan kunnassa. Kaipaan kuitenkin koulutusta, jossa pureudutaan nykyisen kuntani toimintoihin ja talouteen. Varmasti myös ns. konkarivaltuutetut haluavat saada päivitettyä tietonsa. Uskon, että seminaarityyppinen koulutus, joka perustuu vuorovaikutukseen, on hyvä keino tutustua muihin luottamushenkilöihin ja kunnan työntekijöihin. Saadaan heti uuden valtuuston alkumetreistä lähtien aineksia hyvälle yhteistyölle tulevalle vaativalle valtuustokaudelle.