Pontus Salmi, kolumni: Jalkapallo on joukkuepeliä – samoin myös elämä

Huuhkajat ovat saaneet Suomessa aikaan jalkapallobuumin, jota ei aiemmin ole täällä nähty. Moni jalkapalloa vähemmän seurannutkin on innostunut Suomen pelien seuraamisesta uudella tavalla.

Suomi pääsi mukaan EM-kisoihin tiiviin puolustuspelin ja hyvän joukkuehengen ansiosta. Opettajan koulutuksen saanut valmentaja Markku Kanerva on saanut luotua joukkueen, joka pelaa paremmin kuin sen pelaajamateriaalinsa puolesta pitäisi pystyä. Yhteinen halu menestyä on tuonut kisoissa myös tulosta ja ensi viikon alussa pääsemme jännittämään, pääseekö Suomi alkusarjasta jatkoon.

Olen entisenä jalkapallon juniorivalmentajana ihaillen seurannut päävalmentaja Markku Kanervan tekemisiä. Mielestäni hän osaa yhdistää loistavalla tavalla sekä taktisen että pedagogisen osaamisen.

Hänen opettajan taustansa näkyy siinä, kuinka hän kertoo kokevansa valmentajan roolin nimenomaan yksilöiden ohjaajana. Yksilöitä ohjaamisen kautta hän kehittää myös kokonaisuutta: joukkuetta ja peliä.

Kanerva on ymmärtänyt myös arvojen keskeisen merkityksen joukkuehengen ja ilmapiirin luomisessa. Hän on todennut, että voittamisen kulttuuri syntyy toinen toisemme kunnioituksesta ja rakantavasta vuorovaikutuksesta. Siitä kuinka kohtelemme toisiamme ihmisinä, miten arvostamme arjessa toisiamme tai mitä vaadimme toisiltamme. Kun pelaajilla saadaan luotua turvallinen olo, niin tällöin jokainen voi olla joukkueessa myös oma itsensä, ja tämä tukee myös yhteisen unelman tavoittelua.

Positiivisella huumorilla on myös merkitys joukkuehengen rakentamisessa.

Voittamisen kulttuuri syntyy toinen toisemme kunnioituksesta.

Huuhkajien menestyksen salaisuutena on myös se, että päävalmentajan tueksi on saatu koottua toimiva tiimi. Päävalmentaja onkin todennut, että on tärkeää osata delegoida. Johtaja ei tiedä kaikkea, joten on tärkeää oppia hakemaan tiimiin erilaisia vahvuuksia.

Nostan Kanervan valmennusfilosofiasta vielä avoimuuden uudelle sekä kyvyn valmistautua ja ennakoida tulevaa sekä reagoida myös muuttuviin tilanteisiin ketterästi. Pelin taktiikka on luotava ja peliä on pelattava aina vastustajan mukaan, huomioiden heidän vahvuutensa ja heikkoutensa. Pelaajat joutuvat kohtaamaan myös kovaa stressiä, jolloin heille on hyvä muistuttaa, että timantit syntyvät vain kovassa paineessa.

Elämä on myös joukkuepeliä: Voisiko Huuhkajien matkasta olla meillä kaikilla jotakin opittavaa.

Kirjoittaja on Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra

Kommentoi