Pääkirjoitus: Hellejakson kääntöpuoli on uuvuttava kuumuus, jossa kotihoidolla on suuri vastuu

Palvelutaloissa tarjotaan vettä tiuhaan, kodeissa on kyettävä huolehtimaan nesteytyksestä itse. Kuvituskuva. Outi Paappanen

Ilmatieteenlaitoksen mukaan hellepäiviä on ollut parikymmentä kesäkuussa. Yleensä ne osuvat heinäkuulle tai kesän lopulle. Lämmin ei luita riko, sanoo vanha sanonta, mutta toisille kuumuus saattaa merkitä nestehukkaa ja sairaalareissua.

Yli 700 porvoolaista saa hoitoa omaan kotiinsa (UM 23.6.). Heistä yli 600 on kaupungin kotihoidon vastuulla ja 90 ihmisestä huolehtii yksityinen palveluntuottaja. Kotihoidon henkilöstölle tämä hellejakso on merkinnyt suurta vastuuta ja käyntien tihentämistä, että kuumuudesta kärsivien asiakkaiden hyvinvointi on saatu turvattua.

Lisäksi palvelutaloissa ja yksityisissä palvelukodeissa asuu 340 porvoolaista, mutta heillä onkin lähellä jatkuvasti hoitajia ja siinä mielessä turvatumpaa olla. Palvelutaloissa on myös tehokkaat ilmanvaihtojärjestelmät.

Kerrostaloissa ja omakotitaloissa olevat ilmanvaihtojärjestelmät eivät yleisesti ole helteiden torjumiseen rakennettuja. Asunnon tukalaa kuumuutta ei pääse pakoon ulos paahteeseen, eikä etenkään, jos omat jalat eivät kanna, eikä apua ole saatavilla. Vuorokaudessa on kuitenkin 24 tuntia. Onko vettä saatavilla suuhun asti ja ruokaa, pitäisikö vaatetusta keventää? Miten aurinko paahtaa asuntoon? Saako asukas itse ikkunan kiinni ja auki tuulettaakseen, onko kaihtimia tai verhoja suojaamassa?

Kotihoidon mukaan monet omaiset ennakoivat tilannetta ja hankkivat tuulettimia helpottamaan oloa. Monesta kodista niitä ei löydy. Eikä kaikilla ole edes sitä yhtä sukulaista tai muuta ihmistä, joka kävisi. Ystävät tai naapurit kerrostalo- ja rivitaloyhteisöissä eivät aina ole tai jaksa olla varmistamassa, että kaikki on kunnossa. Etenkin kodissaan vuoteenomana oleville tämä aika voi olla kriittinen.

Kommentoi