Det här är mun kaupunki

Mika Laurila

Kolumni

”Se muuten sanotaan Krookkööseen.” Näin päättyi puhelu, jossa neuvottiin uutta porvoolaista uimaretkelle Kråköhön, till Kråkö. Tuli selväksi, ettei pelkän postinumeron perusteella porvoolaistuta.

Porvoo on kadonnut kaupunki. Pitkän linjan porvoolainen muistelee vanhan kaupungin portilla, missä oli Vilosen kauppa ja missä Frysari. Kellarikirppikselle hän opastaa: ”Se on siinä vanhaa Alkoa vastapäätä.”

Edelleen puhutaan Remun Linnasta, Laborin kulmasta, Popsin mäestä ja muistellaan, miten Hamra-talon eli Piispankatu 13:n alanurkassa on myyty ainakin soittimia, sateenvarjoja, turkiksia, lamppuja, jäätelöä ja asuntoja. Tarkkisissa kannattaa pyörittää kauppaa vain, jos sen nimi on Matin kioski.

Oli maailman paras Jarkki ja Jokikadun Esso. Bar Mary ja Jocke. On McDonald’s ja Jallu. Jos porvoolainen on hyvä ihminen ja hymyilee vastatuuleenkin, hänet tunnetaan nopeasti pelkällä lempinimellä. Rovasti Aino Mäki-Punto on poikkeus. Hänestä käytetään aina nimeä Aino Mäki-Punto.

Porvoo on historiallisten naisten kaupunki. Alva Forsius ansaitsee patsaan lisäksi kadun ja elokuvan. Fredrika Runeberg oli superhahmo, joka pitkään pelkistettiin kansallisrunoilijan puolisoksi. ”Se Brunberg on sitten ihan eri tyyppi”, neuvoo porvoolainen.

Se muuten sanotaan Krookkööseen

Porvoolaisuutta on se, että 40 vuotta täytettyään Akilleen matsissa tervehditään tuttuja sanomalla: ”Morjens, morjens!” E-kirjaimeen sekoitetaan puolet Ä-kirjainta ja se lausutaan 1½-kertaisella kestolla.

Kun marjapussissa menee Porvooseen, pisteet nollataan. Tosielämän Porvoo-pelissä tikkejä saa, jos osaa kirjoittaa ja lausua Adlercreutzinkadun, kertoa mikä on Porvoon mitta ja kääntyä Sibeliuksenbulevardin ja Aleksanterinkadun risteyksestä vasemmalle aiheuttamatta ruuhkaa.

Porvoo on aina 1500-lukua. Porvoo on muiden kaupunki: turisti- tai muuttokohde. Me tarvitsemme ulkopuolisen sanomaan: ”Tämä on muuten upea kaupunki.”

Porvoolainen siihen tietysti vastaa: ”Eihän meillä ole edes junaa tai Prismaa.”

Emme aina edes huomaa, että me täällä Helsingin takana olemme himskatin hieno kaupunki täynnä pirskatin mukavia ihmisiä.

Me. Tänään. Vi är Porvoo.

Kirjoittaja on porvoolainen opettaja ja yrittäjä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut