Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Hyvää ja palauttavaa lomaa!

Kolumni

Näinä päivinä työpaikkojen käytävillä ja pukuhuoneissa kuuluu iloisia huudahduksia. Hyvää lomaa! Ihanaa kesää! Nähdään syksymmällä! Oletko pannut merkille, että yhä enemmän toivotetaan myös palauttavaa lomaa? Minä olen ja ajattelen silloin, että jotain olemme yhdessä ymmärtäneet oikein. Puhe palautumisesta on kannattanut. Loma on parhaimmillaan aikaa, jolloin keho ja mieli hakeutuvat työ- ja opiskelukuukausien jälkeen levolliseen tasapainoon. Sitä hyvää saa totisesti toivoa itselle ja toisille.

Näinä viikkoina meiltä työterveyspsykologeilta kysytään neuvoja hyvän ja palauttavan loman viettämiseen. Luulen, että kysyjät tietävät itsekin vastaukset, vähän niin kuin unen häiriöistä kärsivät asiakkaani yleensä tietävät, mitä hyvä uni edellyttäisi. Olennaista onkin tutkia, mikä estää toimimista niin kuin hyväksi tietää ja mikä siinä voisi auttaa.

Mikä on sinulle hyvää ja tärkeää? Kun ajattelet kesäaikaa ja lomaa, pysähdy miettimään sitä. Anna itsesi muistella ja unelmoida. Mistä olet aiemmin saanut voimaa? Mitä toivot ja tarvitset nyt? Entä mikä tekisi sinulle hyvää yhdessä läheistesi kanssa? Mikä vie kohti tärkeää, mikä siitä poispäin? Mitkä ajatuksesi ja tunteesi muodostavat esteen hyvälle, mitkä kannattelevat ja kuljettavat sitä kohti? Entä mitkä sanasi ja tekosi tukevat, mitkä vievät poispäin oikeasta suunnasta? Kuka voisi vahvistaa tahtoasi, puolustaa sinua – joskus itseltäsi?

Kun mietit kesään liittyviä toiveitasi, voit ajatella sellaista, mikä ilahduttaisi ja tekisi sinulle hyvää. Kun mietit tarpeitasi, mieti sellaista, mitä ilman et voi olla, sitä, mikä on luovuttamatonta hyvinvoinnillesi. Saat kiinni syvimmästä kaipauksestasi, sellaisesta, joka usein naamioituu johonkin pinnalliseen. Ehkä et tarvitse päihteitä, vaan hidastamista, et ylensyömistä, vaan helpotusta, et kesän mittaista työleiriä, vaan rauhaa jo paljon ennen kuin työlistan viimeinen kohta on ruksattu yli.

Kun kuulet syvimmät kesäaikaa koskevat tarpeesi, saat kysyä itseltäsi, hyväksytkö ne. Miten voi sallia hyvän itselleen? Voitko tehdä tarpeittesi mukaisia valintoja, vaikkapa vain juuri sen kokoisia kuin mihin voimavarasi talven jälkeen antavat myöten?

Kirjoittaja on porvoolainen psykologi ja kirkon luottamushenkilö

Anna itsesi muistella ja unelmoida