Pääkirjoitus: Marjametsä ei nyt kutsukaan?

Mustikkaa tuli viime kesänä hyvin, nyt näyttää heikommalta. Arkisto / Sauvo Jylhä

Kuiva ja kuuma kesä on vähentänyt huomattavasti mustikan ja muidenkin metsän antimien sato-odotuksia (UM 18.7.). Luonnonvarakeskus Luken Askolassa tekemien laskentojen perusteella mustikanraakileiden määrä jäi kesäkuussa jopa alle kolmasosaan viimevuotisesta.

Mustikasta yli 80 prosenttia on vettä, joten marjat ovat jäämässä paitsi viimevuotista harvemmiksi myös pienemmiksi.

Luken mukaan metsämarjojen kukinta oli vuoteen 2020 verrattuna ollut hieman runsaampaa, ja pölytystulos oli ollut pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden hyvä.

Hyvä mustikkasato olisi ollut tänäkin kesänä toivottava monestakin syystä.

Koronapandemian aikana nuorten työmahdollisuudet ovat vähentyneet normaalista ja näppärille marjanpoiminta olisi mahdollistanut mukavat verottomat ansiot.

Omaan pakastimeen ja säilöntään kerääminen on selvää tienestiä sekin, eikä ole syytä hyljeksiä bonuksena kertyvää metsässä liikkumista. Puhelimien ja tietokoneruutujen ääressä vietetty aika on monella tänäkin kesänä ollut aivan liiallista.

Jos marjaa on niukasti, on kerääminen hidasta ja vaivalloista ja lähteminen voi jäädä ajatuksen tasolle. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että tutuista lähimetsistäkin voi löytyä hyviä apajia, eikä yrittänyttä koskaan laiteta. Jollei metsästä tule täyden ämpärin kanssa, niin paremman mielen nyt ainakin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut