Pääkirjoitus Tilat vihdoinkin riittävän viileiksi

Osalla hoivakotien vanhuksista on ollut viimeisen kuukauden aikana tukalat oltavat, kun Suomessa on ollut ennätyksellinen helleputki.

Nyt lämpötilat hetkeksi hieman helpottavat, mutta loppuviikosta ollaan taas hellelukemissa ja kuumien ilmojen ennustetaan jatkuvan jopa pitkälle elokuuhun.

Viilennyksen puute on vanhusten hoidossa iso ongelma helleputken aikana.

Se on myös sellainen ongelma, johon Suomessa ei ole opittu kunnolla varautumaan. Joistain vanhimmista kiinteistöistä koneellinen viilennys puuttuu jopa kokonaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan varsinkin sydänsairauksista ja hengityselinsairauksista johtuvat kuolemat lisääntyvät helteellä.

Kun lämpötila kohoaa yli 24 asteen, kuolleisuus voi kasvaa jopa 2–4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti.

Sama ongelma koskettaa monia muitakin laitoksia kuin vanhusten hoivakoteja. Tilojen työntekijät tunnistavat tilanteen hyvin.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaan huoneilman lämpötila tulisi lämmityskauden ulkopuolella säilyä palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa 20 ja 30 asteen välissä.

Lämpötila nousee joissain paikoissa yli 30 asteen. Ja vaikka niukin naukin 30 asteen alle päästäisiinkin, lämpötila on silti liian korkea pitkäaikaiseen asumiseen ja oleskeluun. Asetuksen ylärajaa olisi syytä pienentää.

Kokonaan toinen asia on se, miten tarkasti valvontaviranomaiset lämpötilarajoja seuraavat.

Vaikuttaa siltä, että usein tiukkojen talousraamien kanssa painivat kiinteistöjen omistajat eivät aina korjaa viilennyksen puutteita riittävän nopeasti.

Liian kuumia tiloja ei saada siedettäväksi tuulettimia lisäämällä ja säätiedotuksia seuraamalla.

Moni toimija onneksi kartoittaa viilennystarpeita ja neuvottelee mahdollisista remonteista kiinteistöjen omistajien kanssa.

Viimeistään ensi kesäksi asioiden pitäisi parantua, sillä aiempaa huomattavastikin kuumempien kesäkuukausien kanssa saamme varmasti elää vastakin.

Täytyy toivoa, että ongelmiin oikeasti puututaan pikaisesti. Suomessa osataan lämmittää kiinteistöjä talvisin, mutta kuumuuden kanssa ei ole opittu toimimaan yhtä taitavasti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut