Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pula tekijöistä kasvaa koko ajan

Porvoon yhdistyskeskus on yrittänyt pitkään saada kotiapua tarvitseville kaupunkilaisille auttajia . Noin viisituntisen työpäivän tekijöille maksettaisiin palkkaa vajaat 1 500 euroa kuukaudessa, mutta kaivatusta kahdeksasta henkilöstä on löytynyt vain yksi.

Porvoossa on lähes 900 pitkäaikaistyötöntä, mutta kotiaputyön mahdollisuus ei ole joko heitä tavoittanut tai sitten se ei kiinnosta.

Tämänkesäisiä uutisia seurannelle on käynyt hyvin selväksi se, että hoito- ja monilla palvelualoillakin vallitsee huutava pula tekijöistä.

Sairaan- ja lähihoitajien kesä 2021 on ollut silkkaa sinnittelyä – tuplavuoroja, ylitöitä, venymistä. Ylätasolla puhutaan vähätellen käsipareista, mutta todellisuus etenkin erikoissairaanhoidossa on, että väsyneen hoitajan virhe voi johtaa potilaan kuolemaan. Kun palkka ei ole kaksinen ja paineet ovat kasvaneet liian suuriksi, niin ei ole ihme, että hoitoalalla ovi käy lähinnä ulospäin.

Nuorten aikuisten ikäluokat ovat pieniä, eikä monikaan tule vapaaehtoisesti valitsemaan stressaavaa ja huonosti palkattua työtä. Tilapäistöitä on huomattavasti mukavampi tehdä vaikka kesäravintolan tarjoilijana kuin sairaalassa tai hoivakodissa.

Miten muuttaa työ sellaiseksi, että suomalaiset haluavat jatkossakin kouluttautua ja työskennellä hoitoalalla? Se on vielä tärkeämpi kysymys kuin sote-hallintohimmelien järjestely.