Pääkirjoitus | Vaaleista heti uusiin vaaleihin

Kuntavaalit saatiin viimein pidetyksi 1,5 kuukautta sitten ja uusien kaupungin- ja kunnanvaltuustojen toimikaudet alkavat ensi sunnuntaina.

Porvoon kaupunginvaltuuston vaihtuvuus oli korkeahko, sillä 22 valtuutettua 51:stä on uusia. Heistä tosin Silja Metsola (kok.) ja Hilding Mattsson (r.) palaavat päättäjiksi.

On hyvä, että Porvoon valtuustossa on edustajia lähes joka puolelta kaupunkia. Uusimaan selvityksessä (UM 25.7.) Huhtinen ja Hornhattula saivat eniten päättäjänpaikkoja. Suurimmiksi valkoisiksi läikiksi jäivät Ilola–Sannainen, Emäsalo ja Vessöö.

Uusi valtuusto ehtii tuskin aloittaa työnsä, kun alkavat jo uudet vaalikampanjat. Sote-uudistus jakaa Suomen vuoden 2023 alusta hyvinvointialueisiin, joille valitaan päättäjät ensi tammikuussa.

Ehdokkaiden haku on alkanut. Puolueet joutuvat miettimään, ketkä sosiaali- ja terveyspalveluihin perehtyneet päättäjät ja puolueaktiivit nousevat aluevaalien kärkiehdokkaiksi. Ja kuinka moni haluaa kaksoisroolin kunta- ja aluepäättäjänä.

On ihan aiheesta kysytty, kuinka saada aluevaalien äänestysaktiivisuus nousemaan yli 50 prosentin. Sote- ja pelastustoimessa valtaosa päätöksistä on kuitenkin lakisääteisten asioiden toimeenpanoa, eikä siellä ole paljon tilaa poliittisille irtiotoille.

Positiivista on, että Itä-Uusimaa sai oman alueensa, eikä jouduta äänestämään jättimaakunta Uudenmaan sote-vaaleissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut