Kolumni, Nea Hjelt: Kesätöiden suuri merkitys

On ollut ihana kesän aikana törmätä kaupoissa, torilla ja ravintoloissa osaaviin, ystävällisiin ja ahkeriin nuoriin. On hienoa miten moni eri-ikäinen nuori on saanut Porvoosta itselleen kesäksi töitä.

Kesätyöt ovat monille nuorille valtavan tärkeä kokemus. Työpaikka voi olla ensimmäinen kosketus työelämään, työyhteisössä toimimiseen ja itse tienattuun palkkaan. Jos on oikein onnekas voi työpaikka olla näköalapaikka siihen alaan tai ammattiin, jonka parissa toivoo tulevaisuudessa työskentelevänsä.

Nuorena monelle on tärkeää kuulua porukkaan ja tehdä samoja juttuja, kun mitä muut tekevät. Kaikki vanhemmat ovat varmasti kuulleet kotona “No mutta kun kaikki muutkin…”.

Moni joutuu lähettämään jopa kymmeniä ja kymmeniä hakemuksia tuloksetta ja saamatta kaikkiin edes vastausta. Joillain taas käy tuuri, että pääsee vanhempien tai tuttujen kautta johonkin kesäksi töihin. Valitettavasti kuitenkin moni nuori jää ilman kesätyöpaikkaa.

Muistan millaista oli hakea yläasteikäisenä kesätöitä. Tuntui usein siltä, että aina joku muu sai paikan, jota oli itse hakenut. Olin itse siitä onnekkaassa asemassa, että olisin voinut auttaa isää peltotöissä kesällä, jos en onnistuisi saamaan kesätyöpaikkaa. Halu kuitenkin tehdä jotain muuta oli kova.

Ensimmäinen kesätyöni olikin kasvimaalla yhdessä ystäväni kanssa. Istutimme kaksi viikkoa tomaatin taimia sekä hoidimme paikan muita istutuksia. Muistan, että olin kesätyöpaikasta valtavan ylpeä. Tämän jälkeen olen ollut kesäisin esimerkiksi puhelinmyyjänä, päiväkodissa ja kaupassa.

Muistan, että olin kesätyöpaikasta valtavan ylpeä.

Koetetaan me aikuiset muistaa miten suuri ja jännittävä asia ensimmäinen työpaikka on nuorelle. Muistetaan opettaa ja auttaa. Haastetaan sopivasti, mutta ei liikaa. Jätetään nuorelle rehellinen ja hyvä kuva siitä mitä työelämä on. Muistetaan antaa uuden oppimiseen aikaa.

Muistetaan myös heitä, ketkä eivät kovasta työstä huolimatta löydä kesätyöpaikkaa. Vinkataan lähipiirissä avoimista työpaikoista ja autetaan työhakemusten täyttämisessä. Koetetaan kannustaa ja auttaa parhaamme mukaan nuoria työnhaussa.

Kirjoittaja on porvoolainen valtuutettu (kok).

Kommentoi