Mielipide: Siperia ja yleinen sääoppi

Kirjoittajan mukaan se lämpeneekö maapallon ilmasto 1 , 5 astetta tai enemmän, ei ole mitenkään Suomen hallituksen päätettävissä . Kuvituskuva. Arkisto / Outi Paappanen

Porvoo , Kai Pekkala

Oli aurinkoinen torstai-iltapäivä kauan sitten itäisellä Suomenlahdella.

Sääpäivystäjä pyysi minua puhelimeen, kysymykseeni: ”Kuka?” Hän vastasi: ”Vääpeli”. ”Kuulkaahan Pekkala, huomenna kun on teidän ikäluokkanne kotiutumispäivä, ja jos aamulla täällä Rankissa sataa, niin minä en halua kuulla radiosta: Kotka Rankki ohutta yläpilveä, onko selvä!” Vastasin: Eipä huolta, huomenna ei sada.

Olin oikeassa Synop-sanomaan taisi kirjautua Cumulus Humilis (kauniin sään palleropilveä, eli alapilveä) suhteessa 2/8 kokonaispinta-alasta.

Me olemme ja elämme atlanttisen meri-ilmaston ja siperialaisen mannerilmaston raja-alueella. Jos itäisellä Pohjois-Atlantilla pohjoiseen puskeva merivirta (Golf-virta) heikkenee tai pysähtyy, se tarkoittaa sitä että talvet kylmenevät ja kesät kuumenevat, koska siperialaisen mannerilmaston vaikutus kasvaa, enkä nyt puhu politiikasta.

Jäätiköiden makea sulamisvesi ja Atlantin suolavesi ovat ominaispainoltaan erilaisia, se sotkee merivirtojen luontaista virtausta. kuinka kauan mahdollinen häiriötila kestää, ei ole minun arvioitavissa.

Ilkka Alava kirjoitti Suomen olevan EU:n kylmin maa ja sellaisena pysyvän. Katsoin kartasta, ja totesin Alavan olevan oikeassa.

Kaikki säähän liittyvä on seurausta kolmesta tekijästä: Ilmamassan lämpötilasta, ilmanpaineesta ja ilman kosteudesta.

Auringon valon vaikutusta voi kuvata seuraavasti, aamukymmeneltä lämpötila voisi olla tuollaiset 23 astetta, ja 7h myöhemmin ehkä 28 astetta celsiusta. Pilvisenä päivänä, jolloin aurinko myös lämmittää tuo ero voi olla vain pari astetta.

Se seikka lämpeneekö maapallon ilmasto 1,5 astetta tai enemmän, ei ole mitenkään Suomen hallituksen päätettävissä. Kirjailijaa lainatakseni: ”se on isoommas käres”. Viittaus ei ole uskonnollinen, vaan väestöpoliittinen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut