Lukijalta: Miksi syyttävä sormi osoittaa vain rokotusjonossa viimeiseksi jätettyihin?

Tuleeko kenellekään yllätyksenä, että nyt koronan takia sairaanhoitoon joutuvat rokotusjonossa viimeiseksi jätetyt nuoret, kirjoittaja kysyy. Anniina Virtanen

29August Kiattrakoolchai

Ylen A-studiossa 28.7. sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila varoitti korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten lähiopetuksen olevan vaarassa, sekä ennakoi syksylle lisää nuoriin kohdistettavia rajoituksia. Minulle lukiolaisena haastattelu oli kuin märkä rätti vasten kasvoja.

Haastattelussa Varhila toivoo vastuuntuntoa jokaiselta. Minä olen kantanut vastuuni. Mielenterveyden kanssa kamppaillessa olen viettänyt reilun vuoden aikana 112 koulupäivää etäopetuksessa – 112 päivää aivan liikaa. En ole ainoa. Aina, kun joku ministeri tai virkamies tulee televisiossa peräänkuuluttamaan vastuuntuntoa minulta ja muilta nuorilta, en voi olla pohtimatta, ovatko viranomaiset kantaneet oman vastuunsa?

Valitettavasti osa nuorista viettävät varsin huolettomasti aikaa porukoissa, heistä aikuiset iltamyöhään baareissa. Syyttävä sormi tuntuukin hiljaisesti osoittavan nuorten suuntaan. Onko kuitenkaan oikein nuoria kaikesta tästä syyttää?

Nuoret ovat olleet rokotusjärjestyksen hännän päässä. Kesäloma on päättymäisillään ja uusi lukuvuosi häämöttää, mutta 12–15 vuotiaiden rokotusten mahdollistaminen on vasta vaiheessa. Sairaanhoitoon jatkuvasti joutuvat rokotetta vailla olevat. Baarit toivottavat sankoin joukoin asiakkaita tervetulleeksi pikkutunneille saakka, eikä näiden baarien ovilla olla vieläkään tarkastamassa suomalaisten enemmistöllä kannattamaa ja pitkin kevättä ehdotettua koronapassia.

Tuleeko siis kenellekään yllätyksenä se, että sairaanhoitoon joutuvat juurikin jonon viimeisenä olevat? Entä se, että koronaväsymyksestä eniten kärsivät ja sosiaalisia illanviettoja eniten kaipaavat he, joiden vapautta on eniten elämänsä parhaana aikana riistetty? Ovatko viranomaiset epäonnistumassa nuorten hyvinvoinnin ja kasvun suojelemisessa? Nämä jääkööt arvoituksiksi.

Kommentoi