Marianne Korpi, kolumni: Perusterveydenhuollon kantokyky varmistettava

Epidemia on vaikuttanut laajasti sosiaali- ja terveyspalvelujen toteuttamiseen. Korona riehuu erilasten variaatioiden muodossa. Delta-tartuntojen määrä kasvaa päivittäin, mutta tehohoidon potilaiden tai sairaalahoitoa muuten tarvitsevien määrä ei ole noussut samassa tahdissa, kuin aikaisemmin.

Potilaita on perusterveydenhuollon osastoilla 11, erikoissairaanhoidon osastoilla 69, ja teho-osastoilla 15.

Näitä tunnuslukuja voidaan tarkastella jatkossakin, mutta nyt olisi tärkeämpää varmistua siitä, että perusterveydenhuollon avopalveluissa on tulevaisuudessakin tarpeeksi kantokykyä.

Perusterveydenhuollon palvelujen saatavuus heikkenee henkilöstövajeen vuoksi. Hoitajat tekevät pitkiä työpäiviä, koska sijaisia ei ole.

Koronaan liittyvät lisätehtävät kuormittavat ja vähentävät asiakkaisiin varattua hoitoaikaa. Hoitovelka kasvaa.

Hoidon seurantavälit pitenevät, koska lääkärien ja hoitajien vastaanottoaikoja ei välttämättä ole tarjolla. Työuupumus ja sairauslomat lisääntyvät. Moni hoitotyössä toimiva on myös pohtinut alan vaihtoa.

Epidemian jatkuessa lisääntyvät myös palvelutarpeet.

Epidemiatilanteen jatkuessa lisääntyvät myös palvelutarpeet.

Tulevaisuudessa asiakasjonojen purkamiseen tarvitaan joka tapauksessa lisäresurssia, koska maan hallitus tuo eduskunnalla kiireettömän hoidon hoitotakuu esityksen, loppuvuodesta.

Terveydenhuoltolain muutoksen toteutuessa asiakkaan on päästävä hoitoon viikon sisällä hoidontarpeen arvioinnista.

Tämän vuoksi kannattaakin olla etujoukoissa huomioimassa perusterveydenhuollossa toimivien jaksaminen, kun tehdään koronaan liittyviä päätöksiä kunnissa.

Tämä tarkoittaisi nyt sitä, että koronaan liittyvät lisätehtävät poistetaan henkilöstöltä vähitellen ja palataan normaaliin työrytmiin.

Lisää hoitajia ja lääkäreitä rekrytoidaan kriittisiin palveluihin, kun tarve on ensin selvitetty. Näin myös turvataan kiireettömän hoidon hoitotakuun toteutuminen.

Hyvinvoiva henkilökunta on paras pääoma.

Kirjoittaja on porvoolainen kaupunginvaltuutettu (sd)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut