Mielipide, Yrjö Saraste: Työttömyyskorvauksiin on pakko puuttua

Kirjoittajan mukaan ministerin toimet eivät lisäisi työllisyyttä, vaan työvoimaa. Kuvituskuva. Arkisto

Yrjö Saraste

Maaseudun Tulevaisuus (13.8.) otsikoi: ”Ministeri Sarkkinen torppaa työttömyysturvan leikkaukset.”

Työttömyysturvan leikkaukset eivät ole Sarkkisen mukaan oikea tapa edistää työllisyyttä. Sarkkinen näkee, että ”hallituksen työllisyystavoitteen rinnalla yhtä tärkeä on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite tuloerojen ja eriarvoisuuden kaventamisesta.”

Eriarvoisuus tuskin kaventuu sillä, että yhä suurempi joukko elää työelämän ulkopuolella.

”Ei voi olla niin, että teemme työllisyyspolitiikan nimissä toimia, jotka lisäävät eriarvoisuutta tai tuloeroja. En usko, että työttömyysturvan leikkaaminen on oikea tai edes välttämättä aina tehokas tapa edistää työllisyyttä. Se ei tuota ihmisille osaamista tai työkykyä”, Sarkkinen sanoo.

Työttömyysturvan leikkaaminen pakottaisi monet taatusti ottamaan työtä vastaan.

”Työttömiltä leikkaaminen ei luo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa. Meidän tulee keskustella laajasti elinkeino-, innovaatio- ja koulutuspolitiikasta.”

Nythän on ensisijaisesti kyse siitä, että saataisiin edes täytettyä avoinna olevat työpaikat.

Vasemmistoliiton omana esityksenä työllisyystoimiksi on muun muassa ase- ja siviilipalveluksen keston lyhentäminen. Myös mielenterveysongelmien hoito ja ennaltaehkäisy kytkeytyy Sarkkisen mukaan työllisyystoimiin merkittävästi.

Eiväthän nämä toimet lisäisi työllisyyttä, vaan työvoimaa.

Tilanne maassamme on nyt sellainen, että toisaalta on hirveä pula työvoimasta ja toisaalta valtava työttömyys. Työttömyys on alkanut jo periytymään. Useat ovatkin jo sopeutuneet tilanteeseen.

Hallitusohjelmaan kirjattu tavoite tuloerojen ja eriarvoisuuden kaventamisesta on johtanut siihen, että moni työtä vieroksuva elää jopa paremmin kuin moni vanhus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut