Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Sairaanhoito ei horju koronan vuoksi – järjestelmä on koko ajan ylikuormittunut

Pian 1,5 vuotta kestäneen koronaviruspandemian ajan suomalaisia on peloteltu terveydenhuoltojärjestelmän romahduksella.

Samaan aikaan kylmät luvut ovat kertoneet, että koronan vuoksi suomalaisia on ollut sairaalahoidossa maksimissaan 300 viime keväänä. Tällä hetkellä tuo luku on alle sadan.

Voiko tällainen määrä johtaa romahdukseen – maassa, jossa on totuttu ylpeilemään loistavalla hoidolla.

Ei, mutta korona ei olekaan tässä pääongelma, vaan se, että järjestelmämme on koko ajan kroonisen ylikuormittunut. Monin paikoin sietämättömät työolot ovat johtaneet hoitajien irtisanoutumisiin, ja sitä kautta pulaan ammattitaitoisista tekijöistä.

Porvoon sairaalan päivystyksen ylilääkäri Anna Meuronen kertoi näkemyksensäkuormituksen juurisyystä.

– Pohjimmiltaan kyse on siitä, että yhä useampi ikäihminen joutuu asumaan kotona, vaikka ei enää siellä pärjää, Meuronen sanoi.

Suurten ikäluokkien vanhetessa ja avuntarpeen koko ajan kasvaessa Suomen sairaaloista ja terveyskeskuksista on tullut huonokuntoisten vanhusten siirtelykohteita. Päivystykset ruuhkautuvat, kun uusia potilaita olisi saatava sisään, mutta heille ei löydy mistään vuodepaikkoja, koska sairaala- ja terveyskeskuspaikat ovat ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevien käytössä.

Tarvitaan siis muutos toimintatapaan. Riittämätöntä vanhustenhoitoa on järjetöntä ja kallista paikata erikoissairaanhoidolla.