Mielipide, Eila Kohonen: Ikäihmisetkö syyllisiä?

Kirjoittajan mielestä Porvoon sairaalan päivystyspoliklinikan tilanteelle on tehtävä jotakin ja pikaisesti. Arkisto / Outi Paappanen

Porvoo , eläkeläinen , Eila Kohonen, terveydenhuollon ammattilainen

UM pääkirjoituksessa 18.8.2021 viitattiin Porvoon sairaalan päivystysalueen ylilääkäri Anna Meurosen näkemyksiin Porvoon sairaalan päivystyspoliklinikan kuormitukseen liittyvistä asioista. Olen osittain hänen kanssaan samaa mieltä kuormituksen syistä, mutta en kaikista.

Hoitajapulaa on varmaan Porvoon sairaalassakin, työolosuhteissa on ehkä parantamisen varaa, kuuma kesä on nostanut varmaan potilaiden määrää, varsinkin ikäihmisten, hoitoprosessit eivät ehkä kunnossa, vaikka ne on Lean menetelmällä hiottu kuntoon vuonna 2017 (olin itse mukana tässä projektissa).

Ylilääkäri Meurosen mielestä kyse on siitä, että yhä useampi ikäihminen joutuu asumaan kotona, vaikka ei enää pärjää siellä ja että ikäihmiset joutuvat olemaan päivystyspoliklinikalla liian kauan ja ruuhkauttavat sen.

Olin Porvoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen vuodesta 2010 lähtien elokuun 10. päivään 2021 saakka. Kuulin tästä päivystyspoliklinikan haasteesta lehteä lukiessani 14.8. Muistan oikein selvästi, että ensimmäinen iso asia minkä otin esille lautakunnassa 2010, oli ikäihmisten ”makuuttaminen” Porvoon sairaalan eri osastoilla ja päivystyspoliklinikalla. Heitä jouduttiin hoitamaan vuodeosastojen käytävillä, kylpyhuoneissa ja muissa tiloissa kuin potilashuoneissa.

Tämä johtui siitä, että kun ikäihmisiä tuotiin ambulanssilla sairaalaan eivätkä he päässeet kotiin eikä jatkohoitoon terveyskeskuksen vuodeosastoille.

Nämä potilaat eivät tarvinneet erikoissairaanhoitoa, mutta heitä jouduttiin pitämään siellä kun ei ollut muuta paikkaa.

Näistä ylimääräisistä päivistä syntyi Porvoon kaupungille ns. sakkopäiviä, siirtoviivemaksuja. Nämä maksut olivat yli miljoonan luokkaa vuodessa (nyt ei ole ollut vuosiin).

Tiesin asian, koska olin sairaalassa töissä ja osastonhoitajan kokouksissa näistä asioista keskusteltiin. Tähän tuli parannus, kun kaupunki palkkasi konsultin selvittämään tätä tilannetta ja tehtiin parannuksia hoitoprosessiin.

Yksi tärkeimpiä parannuksia oli yhteistyön kehittäminen sairaalan ja terveyskeskuksen vuodeosastojen kanssa ja geriatristen lääkäripalveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta. Tätä vastustettiin vuosia, mutta parannuksia alkoi tapahtumaan. Tämä toimintamalli sai eräänä vuonna valtakunnallisen palkinnon/maininnan hyvästä toimintamallista.

Geriatrinen lääkäripalvelu on ympärivuorokautista vastuulääkäripalvelua ja etälääkäripalvelua Porvoon ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan ja kotihoidon asiakkaille siten, että asiakkaat hoidetaan ensisijaisesti heidän omissa tutussa ympäristössään ja asumisyksiköissä. Eli ikäihmistä ei automaattisesti lähetetä suoraan päivystyspolille hoitoon.

Vanha sosiaali- ja terveyslautakunta valitsi joulukuussa 2020 uuden palvelutuottajan geriatriseen lääkäripalveluun. Onko mahdollista, että tämä uusi valittu palveluntuottaja toimii mahdollisesti eri tavalla ja siten ikäihmisiä tulee päivystyspolille enemmän potilaina?

Porvoon kaupunki on useana vuonna tehnyt asiakastyytyväisyyskyselyjä kotihoidon asiakkaille kuten myös palveluasunnoissa olevillekin. Suurin osa kotona asuvista ikäihmisistä haluaa asua kotona. Jos kotona ei pärjää kaupungilta saadun avun turvin, on mahdollisuus päästä tavalliseen palveluasuntoon eli Omenamäkeen tai tehostettuihin palveluasuntoihin. Jos ikäihminen tarvitsee erikoissairaanhoidon jälkeen kuntoutusta, sitä on mahdollista saada Näsin kuntoutuskeskuksen eri osastoilta.

Vahvasti samaa mieltä olen ylilääkäri Meurosen kanssa, että päivystyspoliklinikan tilanteeseen on tehtävä jotakin ja pikaisesti. On löydettävä syyt ruuhkautumiselle. Onko se ainoastaan ikäihmisten suuri potilasmäärä vai joku muu?

Onko mahdollista, että päivystyspoliklinikalle tulee liian paljon terveyskeskuspotilaita jos Porvoon kiirevastaanotto ei vedä tai sinne ei haluta mennä tai terveysaseman lääkäri- ja hoitajavastaanotoille ei pääse?

Ikäihmisten määrä tulee seuraavien vuosien aikana kasvamaan hyvin runsaasti. Tämä on valtakunnallinen haaste ja haaste myös Porvoossa. Kuinka tähän pystytään vastaamaan? Siihen voivat vaikuttaa hyvin paljon uudet, 16.8. valitut Porvoon poliitikot/luottamushenkilöt ja tammikuussa 2022 valittavat hyvinvointialueemme aluevaltuuston jäsenet.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut