Mielipide, Sari Glad: Taidelaitokset voisivat järjestää erityisiä senioritilaisuuksia

Kirjoittajan mukaan teatterien olisi helppoa ja turvallistakin järjestää erityisiä senioreille tarkoitettuja esityksiä. Kuva Porvoon teatterin näytelmästä Isänmaan parhaat juuri ennen koronapandemiaa. Näyttämöllä Thomas Pryke ja Sari Järvinen-Hippi. Arkisto / Tanja Kuisma

Sari Glad, toiminnanjohtaja , Porvoon Kulttuurinystävät

Kulttuuriala on vaikeuksissa koronarajoitteiden takia. Kun sallitut yleisömäärät eivät ole taloudellisesti kannattavia, ne joutuvat pitämään ovensa kiinni.

Kulttuurielämykset ovat tärkeitä ihmisten henkisen terveyden kannalta. Kohta kaksi vuotta jatkuneet, erityisesti vanhempaan väestöön kohdistuneet rajoitukset, ovat köyhdyttäneet ja yksinäistäneet myös heidän arkeaan. Ikäihmistenkin mielenterveysongelmat ovat huolestuttavia.

Nykyisen käytännön ja tarttumisvaaran takia monet eivät uskalla kulttuuririentoihin lähteä.

Esimerkiksi monilla teattereilla on kanta-asiakkainaan senioreita ja yhdistyksiä, joten olisi helppoa ja turvallistakin järjestää erityisiä senioreille tarkoitettuja esityksiä, onhan suurin osa jo rokotettu koronaa vastaan.

Ryhminä teatteriin tulevia voisi sijoittaa yhteen, ja erottaa heidät toisista ryhmistä ja yksittäisistä tyhjin paikoin, kuten esimerkiksi joissakin kesäteattereissa tehtiin. Monet tällaiset ryhmät ovat tulleet yhteiskuljetuksin, ovat tuttuja toisilleen ja retkeilleet muuallakin samassa bussissa, joten heidän keskuudessaan ei ehkä jokaisen kohdalla suurempia etäisyyksiä tarvittaisi.

Entä voisiko tätä toimintatapaa soveltaa muuallekin, museoihin ja taidenäyttelyihin jne.?

Jos tällainen käytäntö ei ole nykyisellään luvallista, taidelaitokset voisivat tehdä yhdessä vetoomuksen päättäjille ja perustella asiaa myös tältä kannalta.

On surullista, että vaikka kulttuurilaitoksissa pystytään parempiin turvajärjestelyihin, niitä käsitellään esimerkiksi ravitsemusliikkeitä kovakouraisemmin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut