Pääkirjoitus | Työt ja tekijät kohtaavat heikosti

Uudenmaan ely-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan Porvoossa oli heinäkuun lopussa 3 097 työtöntä työnhakijaa ja Loviisassa 956. Porvoossa työttömyys kasvoi kesäkuusta, Loviisassa hiukan pieneni. Vuoden takaiseen verrattuna työttömyys on molemmissa kaupungeissa laskenut.

Samaan aikaan julkisesti avoinna olevien työpaikkojen määrä oli Porvoossa 583 ja Loviisassa 85. Porvoon luku on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja Loviisassakin kasvu oli merkittävä. Alle 25-vuotiaiden tilanne on parantunut viime kesästä, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvanut selvästi.

Porvoossa avoimia työpaikkoja on ollut runsaasti esimerkiksi kaupoissa, ravintoloissa ja hoitoalalla. Näillä aloilla voidaan puhua jopa työvoimapulasta ja nuoret aikuiset ovat varmasti töitä löytäneet, jos ovat niitä hakeneet. Uusiakin työpaikkoja syntyy, kuten Vakka-Suomen Puhelimen asiakaspalvelukeskus, joka voisi työllistää jopa 50 henkilöä syksystä eteenpäin. Porvoossa ja koko Uudellamaalla on selvästi nähtävissä tilanne, jossa suosituista työpaikoista on kova kilpailu ja vähemmän suosittuihin töihin ei ole tekijöitä. Nuoret eteenpäinpyrkivät suomalaisaikuiset eivät välttämättä halua työskennellä hampurilaisravintoloissa lainkaan, vaikka kokemus voisikin olla opettavainen.

On miljardien eurojen arvoinen kysymys, miten työn ja tekijöiden kohtaamisongelma saadaan Suomessa ratkaistua.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut