Lukijalta: Koronan pikatestit on otettava käyttöön nopeasti

Koronatestaus ja jäljittäminen menee nyt kaiken edelle. Kaikki muu hoito on jätetty tuuliajolle, kirjoittaja hämmästelee. Arkisto/Henna Sotamaa-Leino

29Kirsi Paulamäki, Porvoo

Tilanne terveydenhuollossa on järkyttävä. Testataan ja jäljitetään ja kaikki muu hoito on jätetty tuuliajolle. Tilanteen haitallisuutta voisi lähestyä monelta kulmalta. Otan niistä esiin muutamia.

Koronatestaaminen. Kun työntekijä oireilee, hän menee testiin ja on poissa työpaikaltaan minimissään 1,5 vuorokautta. Aika tulee pitenemään, koska syksyn räkäkausi tekee tuloaan. Tämä tarkoittaa valtavaa määrää poissaolopäiviä ja tilannetta, joka on monelle yritykselle täysin ylipääsemätön.

Jäljittäminen. Onkohan kukaan enää kärryillä, mitä jäljitetään? Kun terveydenhoitoon ei pääse ja hoitovelka kasvaa, syntyy hirveästi kustannuksia ja ihmishenkien menetyksiä. Ilmeisesti muu kuolema on tilastotapahtuma, mutta koronakuolema on uutinen.

Tilaisuuksien järjestäminen. Tapahtumajärjestäjät ja monet oheistoimijat on laitettu kärsimään, kun olemassa olevia työkaluja ei haluta ottaa käyttöön. Meillä on olemassa Omakannasta tulostettava koronatodistus ja pikatestit. Päättäjät kuitenkin haluavat muuttaa perustuslakia ja ostaa kalliin uuden sovelluksen. Velkarahalla on kiva huseerata.

Pikatestien käytöllä on mahdollista välttää turhia poissaolopäivää ja mahdollistaa tapahtumien pitäminen. Luotettavuus suhteessa rokotuskattavuuteen on riittävän hyvä. Testin voi tehdä itse kotonaan. Jäljittämistä pitää supistaa. Kansalaisilla on oikeus päästä hoitoon. Sekava ja hämmentävä tiedottaminen on saatava loppumaan. Eri tahojen huonot henkilökemiat on selvitettävä ja vastuujaot on tarkistettava.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut