Millariikka Rytkönen, kolumni: Hälytyskellojen pitäisi jo soida! – Miksi annamme kanarialintujen pökertyä sote-kaivoksiin?

”Uupunut työntekijä on kuin kanarialintu entisajan hiilikaivoksessa. Kun lintu lakkasi laulamasta tai pökertyi, kaivosmiehet tiesivät hapen olevan loppumassa ja pelastautuivat. Samalla tavalla työpaikoilla pitäisi olla herkkänä, sillä kun yksi uupuu, niin silloin on meneillään jotain sellaista, joka tulee kuormittamaan muitakin”, sanoi työpsykologi Liisa Uusitalo-Arola. (YLE 29.10.19)

Tehy julkaisi viime perjantaina Aula Researchin tekemän hoitajakyselyn tulokset. Miltei jokainen alle 30-vuotias hoitaja on harkinnut alan vaihtoa. Yhä useampi nuori hoitaja ei katso jaksavansa työuran loppuun sote-alan tehtävissä, ja työhyvinvointi on heikentynyt etenkin koronan vuoksi.

Liian tuttua tarina, eikä kukaan halua nähdä, että alamme kanarialinnut ovat jo pökertyneet. Hälytyskellojen pitäisi soida, mutta päättäjien ja työnantajien vastuun pakoilu on johtamassa siihen, että pian työikäisetkään sairaat ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa. Vanhusten kohtaloa en uskalla edes ajatella. Uskottavia ratkaisuja ja rahoitusta alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi tarvitaan heti. Eikä tämä todellakaan ole pelkkä työmarkkina-asia. Vastuu sote-palveluiden turvaamisesta kuuluu perustuslain mukaan viime kädessä valtiovallalle.

Olen surullinen ja vihainen etenkin nuorten hoitajien puolesta. He ovat kuitenkin se ratkaiseva joukko, josta tulisi pitää kynsin hampain kiinni tulevaisuuden hyvinvointialueiden sote-palveluiden tekijöinä.

Tampereen yliopiston työelämätutkija Sirpa Syvänen varoitti jo kaksi vuotta sitten, että hoitajien kokema työuupumus on ollut nousussa viimeiset kymmenen vuotta ja muistutti, että väsynyt hoitaja tarkoittaa myös kasvanutta hoitovirheiden riskiä. Vaikka tiedämme, että uupunut hoitaja on mahdoton riski potilaan, työyhteisön ja hoitajan itsensä hyvinvoinnille, annamme kanarialintujen silti pökertyä sote-kaivoksiin.

Meidän hoitajien tehtävä on pitää huoli kaikista suomalaisista ja viimekädessä pelastaa henkiä. Mutta kuka pitäisi huolta meistä hoitajista ja pelastaisi meidät?

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Miltei jokainen alle 30-vuotias hoitaja on harkinnut alan vaihtoa.

Kommentoi