Lukijalta: Vety, vedympi, metaani

Tarvitaan siis pari ydinvoimalaa lisää, hehtaareittain aurinkopaneeleja ja sadoittain tuulimyllyjä, kirjoittaja laskee. Sauvo Jylhä

29Kai Pekkala, Porvoo

Vedystä ja vetytaloudesta on viime aikoina puhuttu ja kirjoitettu paljonkin. Veikko Poutanen (Uusimaa 5.9.) esitti pari kysymystä, joista jälkimmäiseen voisi antaa suuripiirteisen vastauksen. Poutanen enempää kuin Kalevi Wahrman (Uusimaa 7.9.) tai Mika Anttonen (Uusimaa 8.9.) ei maininnut metaania vedyn ja sähkön välituotteena. Nesteen Sami Oja mainitsi sähkö-polttoaineet (Uusimaa 10.9.), muttei fossiili-polttoaine miehenä mennyt sen pidemmälle. Vety päinvastoin kuin väitetään, on varsin hankala varastoitava ja kuljetettava. Läpäisee monenlaisia materiaaleja ja vaatii todella kovan paineen mikäli varastoidaan kaasuna. Nesteenä varastointi vaatii n. -250 C asteen lämpötilan ja on kuitenkin ympäristöön vuotaessaan erittäin palo- ja räjähdysherkkää.

Jos vety kuitenkin ns. metanoidaan eli konvertoidaan metaaniksi käyttämällä hiilidioksidia vedyn lisäksi, saadaan sähkö-polttoaine, joka osataan varastoida ja kuljettaa riittävässä mittakaavassa jo nyt. Nesteytetty maakaasu LNG (Liquefied Natural Gas) on metaania valtaosin, kuten myös Biokaasu. Metaani nesteytettynä on n. -160 astetta lämpötilaltaan, 2.5 m3 painaa tonnin (1m3 = 400 kg). LNG-tankkerin tyypillinen koko on n.120000 - 140000 m3.

Kalliosäiliö, joka on pituudeltaan 150 m ja muut mitat ovat 30 m x 30 m imaisee kerralla tuollaisen 120 000 m3 kokoisen lastin. Kun edellä mainittujen nesteytettyjen metaanien energia sisältö on n.13.7 MWh /tonni, tarkoittaa se sitä, että tasaisella 1 000 MWh:n teholla kaasuturbiinit pyörivät noin yhden kuukauden. Tässä siis näkemykseni Poutasen 2. kysymykseen.

Vihreän vedyn tuottaminen kannattavasti, eli riittävän taloudellisesti on se suuri kysymys. Jos 2 KWh sähköä on satsattava, jotta saadaan elektrolyysillä vetyä joka metanoituna tuottaa sähkötuotannossa 1 KWh:n verran sähköä. yhtälö on kallis, sähköä pitäisi tuottaa tuplasti se määrä jonka loppukäyttäjät kuluttavat.

Tarvitaan siis pari ydinvoimalaa lisää, hehtaareittain aurinkopaneeleja ja sadoittain tuulimyllyjä. Kyllähän meille mahtuu, vaikka tuottaisimme yli oman tarpeen eco / teknometaania ja toteuttaisimme näin ”vihreää unelmaa”, maksoi mitä maksoi. Loppulohdutus tuota säätövoimaa tarvitaan paljon vähemmän kuin mikä on valtakunnan kokonaiskulutus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut