Jorma Wiitakorpi, kolumni: Investointeja on priorisoitava, mutta se ei riitä

Porvoo on viimeisen viiden vuoden aikana investoinut 178,1 miljoonaa euroa. Se on ollut merkittävästi yli taloudellisen investointien kyvyn, lukuun ottamatta vuotta 2020. Nyt on puhuttu suuresta investointitarpeesta. Yli 70 miljoonaa lähivuosille ilman rataprojekti-investointia.

Itseäni on monta vuotta harmittanut, että investoinneista puhutaan ja niitä käsitellään pääosin kuin ne olisivat vain kertainvestointeja. Kaupunki budjetoi tietyn summan vuodessa investointeihin ja ne hyväksytään sitten kunkin vuoden talousarvioissa.

Mielestäni jokaista investointia tulisi tarkastella enemmän sen elinkaarikustannuksen kuin kertakulujen pohjalta.

Tarkastelujakson tulisi olla vähintään 10 vuotta tai jopa pidempi.

Investointeja on periaatteessa olemassa kolmenlaisia.

Niitä, jotka tuottavat, niitä, jotka aiheuttavat jatkossa kuluja käyttötalouteen ja niitä, joissa investoinnit voidaan käsitellä lähes kertainvestointina. Näistä investointien eroista keskustellaan aivan liian vähän.

Investointien eroista keskustellaan aivan liian vähän.

Kaupungin investoidessa esim. teollisuuspuistoon tai kaavoittaessaan uusia tontteja, on näistä jatkossa saatavissa tuloja niin tonttien myynnistä kuin tulevaisuudessa yritysten kautta tulevista verotuloistakin.

Kaupungin investoidessa rakennuksiin esim. Kokonniemessä on varmasti tulossa lisäkuluja niin kaupungin käyttötalouteen kuin käyttäjien maksuihin.

Näistä investoinneista kyetään myös saamaan positiivisia kokemuksia porvoolaisille ja ehkä myös ulkopaikkakuntalaisille, jotka käyvät Porvoossa.

Nämäkin asiat tulisi jollain tavoin kyetä arvioimaan euroina.

Talousarviossa asetetaan samoin tavoitteita esim. uusien tonttien myynnistä, mutta mielestäni lähitulevaisuudessa tulee asettaa huomattavasti selkeämmät tavoitteet myös ei käytössä olevien kaupungin hallussa olevien kiinteistöjen myyntiin.

Kaikki eivät varmastikaan pitäneet Juha Sipilän politiikasta, mutta olen hänen kanssaan samaa mieltä, että niin Suomen valtion kuin Porvoon kaupunginkin tase tulisi olla tehokkaammin toiminnassa.

Näin saamme tuloja, joilla kyetään parantamaan kaikkien porvoolaisten hyvinvointia.

Kirjoittaja on hallitusammattilainen ja Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut