Lukijalta: Selkokieli otettava käyttöön Porvoossakin

Saavutettava viestintä on edellytys sille, että kaikenlaiset ihmiset voivat osallistua demokratiaan, saada tietoa poliittisesta päätöksenteosta sekä käyttää verkkopalveluja, kirjoittaja muistuttaa. Päivi Kallo

Johanna Aaltonen sd, Porvoo

Suomessa on noin 65 000 ihmistä, joilla on eriasteisia puhe- ja kommunikointi vaikeuksia.

Lisäksi on arvioitu, että reilulla 10 prosentilla väestöstä on sellaisia kielellisiä vaikeuksia, että he tarvitsevat selkokieltä ymmärtääkseen lukemaansa ja kuulemaansa (Selkokielen tarvearvio 2019).

Eriasteiset kommunikointivaikeudet voivat olla synnynnäisiä, ja liittyä esimerkiksi CP-oireyhtymään, kehitysvammaisuuteen, autisminkirjon muotoihin. Puhekyvyn ja kielelliset taidot voi menettää myös äkillisen tai etenevän neurologisen sairauden tai vamman seurauksena.

Kuitenkin yleisesti hyväksytty periaate on, että suurelle yleisölle suunnatun viestinnän tulisi olla yleiskielistä. Kunnassa tulee kiinnittää huomio selkokieliseen viestintään.

Selkokielen käytöllä kunnallisessa tiedotuksessa ja palvelutyössä on positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Kun kuntalainen saa ymmärrettävää tietoa palveluista, hän myös osaa käyttää niitä oikein. Hänelle saattaa riittää selkokielisen nettisivulta tiedon löytyminen, eikä yhteydenottoa työntekijään tarvita. Samalla on mahdollista kohdistaa rajalliset resurssit tukemaan heitä, jotka apua eniten tarvitsevat.

EU-direktiivi julkisen sektorin elinten verkkopalvelujen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta (saavutettavuusdirektiivi) tuli voimaan joulukuussa 2016. Suomella oli aikaa implementoida direktiivi syyskuuhun 2018 mennessä.

Eduskunta hyväksyi 12.2.2019 lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) ja lain sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain muuttamisesta (30772019). Lait tulivat voimaan 1.4.2019. Onko lain tarkoitus toteutunut?

Kuntalaissa korostetaan kunnan velvollisuutta jakaa tietoa yleisen tietoverkon - selkosuomella verkkopalveluiden - kautta. Erityisen tärkeäksi kuntalaissa nostetaan se, miten kuntalaiset voivat osallistua ja vaikuttaa kunnan asioihin. Verkkopalveluiden merkityksen kasvaessa on tärkeää, että julkiset verkkopalvelut ovat kaikkien saavutettavissa.

Harmillista on se, että saavutettavuus direktiivi on toistaiseksi näyttäytynyt teknisenä direktiivinä. Porvoon Demarit ja Vasemmistoliitto tekivät kesäkuussa aloitteen selkokielen käyttöönotosta Porvoossa.

Saavutettava viestintä on edellytys sille, että kaikenlaiset ihmiset voivat osallistua demokratiaan, saada tietoa poliittisesta päätöksenteosta sekä käyttää verkkopalveluja. Tämä tavoite toteutuu, kun jokainen kunnanvaltuutettu pitää yhdenvertaisen osallisuuden ja tiedonsaannin puolta, direktiivin vaatimien velvoitteiden tullessa kunnanvaltuuston päätettäväksi. Kyseessä on arvovalinta. Jos kunnassa ei sitouduta, niin valtuutettujen ja kunnanvaltuuston on syytä perustella itselleen ja asukkaille, millä perusteella jokin ihmisryhmä voidaan sulkea tiedonsaannin ja digitaalisten palvelujen ulkopuolelle.

Puhevammaisten viikkoa vietetään 10.10. asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut