Lukijalta: Yhdistysten ja järjestöjen tekemää työtä ei saa unohtaa

Nykyisin Itä-Uudenmaan kunnilla ei ole yhtenäisiä toimintamalleja yhteistyöstä, vaan kunnat organisoivat yhteistyön ja tukevat alueellaan toimivia yhdistyksiä itse päättämällään tavalla, kirjoittaja toteaa. arkisto/kare Asp

Eila Kohonen, yhdistysaktiivi, Porvoo

Suomi on kymmenien järjestöjen ja satojen yhdistysten luvattu maa.

Tulevassa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on runsaasti erilaisia yhdistyksiä ja yhdistyksien takana isoja kattojärjestöjä. Esimerkiksi useita sosiaali- ja terveysalan yhdistyksiä (muisti-, näkö-, kuulo-, diabetes-, astma- ja allergia-, selkä-, nivel-, reuma jne.) sekä useita eläkeläis-, kulttuuri- liikuntayhdistyksiä. Näillä yhdistyksillä ja järjestöillä tulee olemaan merkittävä rooli sosiaali- ja terveyspalveluita (sote) täydentävässä ja asukkaiden hyvinvointia (hyte) tukevassa työssä. Sosiaali- ja terveysalan ja hyvinvointia ja terveyttä edistäviä toimintoja ovat esimerkiksi matalan kynnyksen neuvonta ja ohjaus, keskusteluapu ja tuki, arjen apu, vertaistuki, väkivaltatyö, kriisiauttaminen, pakolaistyö ja kotouttaminen ja yleishyödylliset terveys- ja sosiaalipalvelut, asumispalvelut.

Nämä kaikki palvelut antavat tukea erilaisiin elämäntilanteisiin. Osallisuutta, toimintaa ja tekemistä palveluita ovat erilaiset virkistystoiminta, harrastus-, kulttuuri- ja liikuntaryhmät, vapaaehtoistoiminta, avoimet kohtaamispaikat. Yhdistyksillä ja järjestöillä on paljon erityisasiantuntemusta. Sitä on parhaimmillaan edunvalvonta ja vaikuttaminen, koulutus- ja neuvonta, asiantuntija- ja tiedotustoiminta, verkostoyhteistyö ja kumppanuustyö.

Nykyisin Itä-Uudenmaan kunnilla ei ole yhtenäisiä toimintamalleja yhteistyöstä, vaan kunnat organisoivat yhteistyön ja tukevat alueellaan toimivia yhdistyksiä itse päättämällään tavalla. Miten turvataan yhdistyksien toimintaedellytykset ja miten otetaan heidän asiantuntemuksensa mukaan tulevassa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluvalikoimassa? Tämä on tärkeä asia ja se on otettava huomioon jo nyt kun suunnitellaan ja päätetään tulevista sote- ja hyte palveluista.

Elokuussa nimettiin VATE eli väliaikainen valmistelutoimielin, joka väliaikaisesti valmistelee hyvinvointialueen toimintaan liittyviä asioita. Sen alaisuuteen kuuluu erilaisia valmisteluryhmiä. Yksi valmisteluryhmä on Yhdyspinnat kunnissa. Sen yhtenä tehtävänä on suunnitella osallisuuden edistämistä ja järjestöjen toimintaedellytysten turvaamista.

Yhdistyksien ja järjestöjen tekemää työtä ei saa unohtaa, ei ole varaa unohtaa hyvinvointialueen palveluvalikoimassa. Tämän asian on muistettava asioiden valmistelijat ja ennen kaikkea tulevat aluevaltuustojen uudet valtuutetut. He päättävät meidän tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista ja pelastustoimen palveluista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut