Harry Harkimo, kolumni: Tarvitsemme palvelua ja lisää hoitajia

Emme tarvitse poliittisia virkanimityksiä, kalliita it-projekteja, lisää hallintoa, ei byrokratiaa eikä lisää veroja.

Tarvitsemme parempaa palvelua sekä lisää hoitajia ja lääkäreitä.

Nyt jo joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias ja monessa sairaanhoitopiirissä puolet hoitajista jää eläkkeelle tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Meillä on edessä humanitaarinen kriisi ja aivan kotimaisin voimin.

Sote-uudistus johtaa alueelliseen sekasortoon. Helsinki, Itä- ja Länsi-Uusimaa, Vantaa ja Kerava ovat hoitaneet asiansa hyvin ja pystyisivät hoitamaan jatkossakin. Ensin hallitus yrittää viedä paremmilta alueilta rahat huonommille, mutta kun se ei onnistu, ainoaksi keinoksi jää ottaa lisää julkista velkaa ja sen he osaavat.

Vastustan sote-uudistusta, koska vanheneminen vaikeutuu.

Sanotaan, että hyvinvointivaltion tason tunnistaa siitä, kuinka se huolehtii kaikkein heikoimmistaan.

Vastustan sote-uudistusta, koska vanheneminen vaikeutuu.

Minulle he ovat ikäihmisiä.

Hallitus säätää ylätasolta hoitajamitoituksia ja hoitotakuita ja ajattelee, että nyt ovat hommat hoidossa. Voin sanoa, etteivät ole. Uutiset kentältä hoivakodeista ja kotihoidosta kertovat aivan muuta. Ammattilaisilla ei yksinkertaisesti ole riittävästi aika välittää, kuunnella ja hoivata.

Pelkkään sote-uudistuksen organisointiin on laskettu kuluvan seitsemän miljardia euroa. Voisimme aivan hyvin jatkaa nykyistä mallia kehittämällä ja laittaa tuhannet miljoonat hoitoon ja palveluun.

Uudistus on suunniteltu hutiloiden ja suljetuissa kabineteissa. Varsinaisia asiantuntijoita ei ole kuultu riittävästi. Nykyisten sairaanhoitopiirien vetäjät ovat äimän käkinä odottelemassa, mitä tässä alkaa tapahtua. Myöskään alueiden asukkaita ei ole kuultu riittävästi. Tammikuun vaalien äänestysprosentti tulee jäämään demokratian toteutumisen kannalta liian alhaiseksi ja mistä he äänestävät, kun raamit on jo lyöty lukkoon?

Tätä sotea ovat liikaa ohjanneet poliittiset valtapyrkimykset, kepulle valtaa maakunnista puolueen viimeisenä oljenkortena ja demareille valtiojohtoista mallia, jossa ennen kaikkea pääsee kyykyttämään alan yksityisiä toimijoita.

Seuraavan hallituksen pitää purkaa hyvinvointialueet ja alkaa keskittyä ihmisten hoitoon ja palveluun.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (liik.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut