Lukijalta: Perhevapaauudistus on oikea viesti perheille

Kauan odotettu uudistus vahvistaa tasa-arvoista vanhemmuutta ja tukee hoitovastuun tasaisempaa jakautumista ilman, että perheiden vapautta valita kavennetaan, kirjoittaja muistuttaa. Erja Hinkkanen

Sonja Hällfors, Uudenmaan Keskustan puheenjohtaja, Sipoo

Vihdoinkin kauan odotettu perhevapaauudistus on edennyt eduskunnan käsittelyyn ja sen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.

Perhevapaauudistus on hallituksen yksi parhaista saavutuksista. Kauan odotettu uudistus vahvistaa tasa-arvoista vanhemmuutta ja tukee hoitovastuun tasaisempaa jakautumista ilman, että perheiden vapautta valita kavennetaan. Monimuotoisia perheitä pystytään tukemaan paremmin uudistuksen myötä. Isien tukikuukaudet kasvavat ja perheet voivat käyttää vapaitaan aiempaa joustavammin. Yhteensä tukikuukausia tulee olemaan yli 14 kuukauden verran eli noin kaksi kuukautta enemmän kuin nyt. Kotihoidon tukikuukausia ei muutettu.

Uudistus ei ole täydellinen, mutta se on tärkeä askel eteenpäin kohti tasa-arvoisempaa vanhemmuutta. Työ ei tähän lopu vaan jatkossakin on kehitettävä perheiden ja työn sujuvampaa yhdistämistä. Tässä myös työnantajilla ja työkulttuurilla on suuri rooli. Lisäksi isiä ja toisia vanhempia on kannustettava pitämään nykyistä suurempi osa perhevapaista. On koko perheen etu, että molemmilla vanhemmilla olisi mahdollisuus viettää aikaa kotona lapsen ollessa pieni. Pidän myös erittäin tärkeänä, että alunperin uudistuksessa mukana ollut heikennys lapsikuolemaperheiden tilanteeseen on nyt korjattu.

Suomeen syntyy nyt enemmän lapsia kuin aiempina vuosina. Siksi perhevapaauudistuksen saaminen maaliin on juuri oikea viesti, juuri oikealla hetkellä lapsia pohtiville: lapset ovat tänne tervetulleita. Yhteiskunnan on kaikin tavoin tuettava perheitä ja sitä, että jokainen vauva saa elämälleen hyvä alun. Siinä avainasemassa on perheen hyvinvointi, mitä perhevapaauudistuskin osaltaan tukee.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut