Millariikka Rytkönen, Tehy, kolumni: Isiä ei saa jättää au pairien rooliin perheissä – Tasa-arvoteot eivät ole nollasummapeliä

Sunnuntai-iltana Kevin Costner otti luodin henkivartijana rakastamansa naisen edestä ja elokuvan lopuksi Whitney Houston kajautti hänelle ”I will always love you”. Tuo nuoruuteni lempielokuvan loppukohtaus jäi mietityttämään, sillä tajusin kasvaneeni lapsuuteni mediaympäristössä, jossa Ihmemies pelastaa linkkuveitsellä ja purkalla maailman ja Tom Cruise saapuu vuoroin prätkällä ja hävittäjällä paikalle.

Poikien Puhelimen esimies Miguel Reyes kertoi kolme vuotta sitten Ylen haastattelussa, miten ahtaat sukupuoliroolit kaventavat yhä monien poikien elämää. ”Osalla pojista tulevaisuuden kuva on aika musta. He eivät löydä paikkaansa johtuen esimerkiksi näistä ahtaista malleista” Reyes sanoi haastattelussa, joka nousi mieleeni henkivartija Costnerin syöksyttyä luodin eteen.

Me suomalaiset haluamme nähdä itsemme tasa-arvon mallimaana samalla kun erot oppimistuloksissa poikien ja tyttöjen välillä ovat hätkähdyttävän suuria. Joka viides 20-24-vuotias mies ei ole missään koulutuksessa tai työssä. Miesten elinikä jää 90 prosenttiin naisten eliniästä. Työtapaturmia tapahtuu miehille kaksi kertaa enemmän kuin naisille. Työelämämme jakautuu miesten ja naisten aloihin samalla kun yhteiskunnassamme istuu vahvasti sukupuoliroolitus menneisyydestä. Edelleen eron jälkeen lähivanhemmista 80 prosenttia on äitejä ja isyys on ikään kuin toissijaista vanhemmuutta.

Pääministeri Marinin hallituksen tavoitteena on parantaa kunnianhimoisesti tasa-arvoa yhteiskunnassa ja nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi. Näen, että tavoitteeseen päästäksemme meidän on tunnustettava, että myös miehet kohtaavat tasa-arvoon liittyviä ongelmia liian monella elämän osa-alueella. Pelkällä lainsäädännön muuttamisella emme saavuta todellista tasa-arvoa, jos emme ole valmiita aitoon asenneremonttiin. Valtava edistysaskel tasa-arvossa tehdään perhevapaauudistuksessa.

Haastan jokaisen kollegan sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla pohtimaan, oletammeko me ammattilaisina perheiden olevan tietynlaisia ja toimivan tietyllä tavalla? Hairahdummeko me ajattelemaan, että on äiti, joka on automaattisesti perheen projektipäällikkö ja on poissaoleva isä, jolle jää eräänlainen au pairin rooli? Näemmekö me suomalaisten perheiden monimuotoisuuden?

Vietämme Suomessa 17. kerran Miesten Viikkoa 8.-14.11.21. Tuetaan yhdessä myös miehiä muuttuvassa yhteiskunnassamme ja muistetaan, että tasa-arvoteot eivät ole nollasummapeliä.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Myös miehet kohtaavat tasa-arvoon liittyviä ongelmia

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut