Mielipidekirjoitus: Kotihoidon ongelma vaatii ratkaisuja – ei kiiltokuvaehdotusta

Vanhustyön parissa työskentelevät valitettavasti tietävät, että kuuden tunnin työaikakokeilu tarkoittaisi sitä, että siinä ajassa tehdään kahdeksan tunnin työt, tai jopa yhdeksän. Edes kunnollisiin ruokataukoihin ei ole aikaa tälläkään hetkellä, saatikka sitten, kirjoittajat pohtivat. Kuvituskuva Outi Paappanen

Porvoon Keskusta vaalipäälliköt, Sanna Andersson ja Eija Quinlan

Anette Karlsson ja Jenna Perokorpi kirjoittivat Uusimaan yleisönosastolla lauantaina 16.10. ”Kuuden tunnin työaikakokeilu Porvooseen.”

Kyseinen kovilla titteleillä varustettu yleisönosaston kirjoitus on mielestämme irtopisteiden keräystä. On äänestäjien ja porvoolaisten aliarviointia luoda mielikuvia kansainvälisen hienoista sote-uudistuksista ilman konkreettisempaa ratkaisuehdotusta. Ikäihmisten kotihoito maassamme on kriisissä ja on jokseenkin naivia kuvitella asian ratkeavan ihmisiä kosiskelevalla kiiltokuvaehdotuksella, josta puuttuvat ongelman realiteetit. Siksipä esitämmekin muutaman tarkentavan kysymyksen:

Paljonko kuuden tunnin työaikakokeilu Porvoossa sote-alalla maksaisi, ja mistä saataisiin rahat sen toteutukseen? Ja mistä saamme tekijät lyhennetyn työpäivän korvaajiksi?

Eivät kai kirjoittajat kuvittele, että lyhennetty työaika kotihoidossa lisäisi tehokkuutta? Nykyinen työaika on jo muutenkin äärimmäisen kuormittavaa minuuttiaikataulua, joka liian usein venyy ylitöiksi tai jopa pitkiksi tuplavuoroiksi henkilöstön puutteen vuoksi.

Kuuden tunnin työaika sote-alalla kahdeksan tunnin palkalla olisi ihanaa, jos se oikeasti voitaisiin toteuttaa. Vanhustyön parissa työskentelevät valitettavasti tietävät, että kuuden tunnin työaikakokeilu tarkoittaisi sitä, että siinä ajassa tehdään kahdeksan tunnin työt, tai jopa yhdeksän. Edes kunnollisiin ruokataukoihin ei ole aikaa tälläkään hetkellä, saatikka sitten.

Ylikuormittuneet työntekijät yrittävät antaa parhaan työpanoksensa, koska aidosti välittävät asiakkaistaan. Koko rakenteeseen on viipymättä puututtava. Ehkä soteuudistus mahdollistaisi kokonaisvaltaisen toimintatapojen uudistamisen?

Palveluiden saatavuus on turvattava sekä maalla että kaupungeissa. Ihmisarvoinen elämä vanhuksille on turvattava koko Suomessa.

Jennalle ja Anettelle, uudet ideat ovat enemmän kuin tervetulleita, mutta niitä on pohdittava yhdessä huomioiden talouden realiteetit.

Kommentoi