Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jonna Voima, kolumni: Boomerit vastaan nuorisolaiset

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on ajanut eläkeagendaansa jo vuosia. Hiljattain hän onnistui saamaan suuren joukon muita demarikansanedustajia mukaan aloitteeseen työeläkeindeksin muuttamisesta ja pienten työeläkkeiden korottamisesta. Varsin todennäköisesti kaikki edustajat eivät aivan ymmärtäneet, mitä olivat allekirjoittaneet, sillä osa myös vetäytyi aloitteesta hyvin nopeasti.

Kuten odotettavissa oli, hetken päästä poliittiset nuorisojärjestöt vastasivat omalla julistuksellaan. Ylen uutisoinnin mukaan ainakin SDP:n, Keskustan, Vihreiden ja osin myös Kokoomuksen nuoret ovat valmiita harkitsemaan nykyisten, maksussa olevien eläkkeiden leikkaamista.

Boomerit vastaan nuorisolaiset. Kiljunen onnistui jälleen kerran sytyttämään eläkesodan sukupolvien välille. Sekä Kiljusen että nuorisojärjestöjen tavoitteissa on perustavanlaatuinen ongelma. Molemmat ajavat vain edustamansa sukupolven intressejä, ja ovat valmiita sen nimissä purkamaan eläkejärjestelmän perusteita. Työeläkejärjestelmä on kuitenkin monimutkainen rakennelma. Kun perusteita puretaan, käy kuin talolle, jonka kivijalka murenee. Se ei pysy pystyssä.

Kiljunen ja kumppanit haluavat tyhjentää eläkerahastot nykyisille eläkeläisille. Hehän ovat ansainneet sen, minkä järjestelmä on heille suonut. Juurikaan ajatusta ei ole uhrattu sille, mitä eläkerahastojen tyhjäksi imeminen tarkoittaa tällä hetkellä työelämässä oleville tai sinne vasta myöhemmin tuleville. Rahastoja nimittäin säästetään juuri heille. Nuorille, jotka kokevat omakohtaisesti eläkeiän nousevan, ja pääsevät pidempien työuriensa aikana paitsi maksamaan vanhempiensa ja isovanhempiensa eläkkeitä, myös miettimään, jääkö rahaa vielä heidän vanhuusvuosilleen jaettavaksi. Nuorisojärjestöjen vastaisku on purkaa omaisuudensuoja. Helppoa: säästetään lisää nykynuorille leikkaamalla nykyisten eläkeläisten eläkkeitä. Paitsi ettei ole. Omaisuudensuojan purkaminen on todella suuren luokan kysymys. Eläke on omalla työllä ansaittua rahaa, joka tuloutetaan työuran jälkeen. Purkamalla omaisuudensuoja avataan samalla ovet poliitikoille, jotka eläkevarojen houkuttamina ajavat omien kannattajiensa etuja. Suomessa on vakaa ja kansainvälisestikin arvostettu eläkejärjestelmä, jonka neuvottelevat työmarkkinajärjestöt. Sen romuttaminen yhden sukupolven intressien takia on äärimmäisen lyhytnäköistä, oli sukupolvi sitten mikä tahansa. Järjestelmä on jatkossakin syytä pitää erillään poliitikkojen käsistä. Sukupolvisotien seurauksena rahastot olisi muuten tyhjennetty jo aikapäiviä sitten.

Kirjoittaja on porvoolainen ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja.

Purkamalla omaisuudensuoja avataan ovet poliitikoille.