Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Varpio, kolumni Ei sössitä strategiaa

Porvoon uuden kaupunkistrategian päivitystyö nytkähti käyntiin viime viikolla, kun valtuusto pohti aiemman, vuoteen 2030 asti ulottuvan strategian päivitystarpeita. On sinänsä vähän erikoista, kun pitkän aikatähtäimen strategia, jonka pitäisi luodata kaupungin kehittämisen linjoja vuosikymmenien päähän tulevaisuuteen, muuttaa suuntaa aina neljän vuoden välein, kun uusi valtuusto ruuvaa tähtäimen ruuvia oikealle tai vasemmalle. Tuleva sote-uudistus muuttaa toimintaympäristöä kuitenkin melkoisesti, joten siinä mielessä pieni kurssintarkistus on toki paikallaan. Strategiatyön tueksi laaditusta kyselystä ilmeni, että Porvoo on asumisen ja elämisen ympäristönä kaunis, rauhallinen, turvallinen, sopivan kokoinen, viihtyisä ja idyllinen kaupunki. Porvoon tärkeimpinä vahvuuksina ja erottautumistekijöinä nousivat esille erityisesti historiallisuus ja Vanhan Porvoon ainutlaatuisuus. Vastaajat arvostivat erityisen paljon kaupungin kauneutta. Imagomme on siis yleisesti ottaen todella vahva ja positiivinen. Konsulttitoimiston mukaan Porvoolla on itse asiassa niin hyvät lähtökohdat, että vaatii melkoista taitoa sössiä tulevaisuutemme.

Strategiatyöhön kuuluu pohtia avoimesti ja ennakkoluulottomasti monenlaisia visioita, jotka voivat toisinaan olla myös ristiriitaisia.

Strategian tiimoilta käydyissä keskusteluissa nostettiin esiin myös monia kaupungin kasvuun liittyviä tekijöitä, kuten nopeampi kaavoittaminen, keskustan tiivistäminen ja ylöspäin rakentaminen. Näiden suhteen kannattaa olla tarkkana. Tavoitteet asuntotarjonnan lisäämiseksi ovat hyvät, mutta tyylillä on väliä. Jos historiallisen kulttuuriympäristön liepeille nousee muualta kopioitua laatikkoarkkitehtuuria ja ympäristöään huomioimatonta bulkkia, niin kymmenen vuoden kuluttua tehtävässä kyselyssä Porvoota saatetaankin kuvata sanoilla lattea, tunteeton, tasapaksu ja mitään sanomaton.

Samalla voimme menettää kaupunkimme parhaimmat erottautumistekijät, Porvoon identiteetin ja omaleimaisuuden.

Meillä on erinomaiset lähtökohdat olla haluttava, mielenkiintoinen ja vetovoimainen kaupunki sekä menestyä kuntien välisessä kilpailussa myös tulevaisuudessa. Ei nyt sössitä tätä!

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Imagomme on siis yleisesti ottaen todella vahva ja positiivinen.