Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille asuinpaikasta riippumatta

Keskustan keskeisenä tavoitteena on lisätä alueellista tasa-arvoa varmistamalla, että jokaisessa kunnassa on jatkossakin sote-asema. Näin jokaisessa pienemmässäkin kunnassa on mahdollista tarjota laadukkaita lähipalveluita. Tällä hetkellä tilanne on valitettavan usein se, että ihminen joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan saadakseen tarvitsemaansa hoitoa, muun muassa pitkien hoitojonojen sekä läheterumban vuoksi. Joskus pitkät jonot perusterveydenhuollon palveluihin voivat johtaa jopa siihen, ettei perusterveydenhuollon palveluilla voida enää vastata potilaan hoidontarpeeseen, vaan vaaditaan erikoissairaanhoitoa.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta sekä saavutettavuutta. Sote-asemien avulla voimme mahdollistaa alueellisesti entistä tasa-arvoisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut, sillä sote-asema voi perinteisen sosiaali- ja terveysaseman sijaan olla myös liikkuva yksikkö. Liikkuvan sote-aseman avulla on mahdollista kohdata myös ne ihmiset, jotka eivät itse pysty hakeutumaan palveluiden pariin syystä tai toisesta. Näitä ihmisiä ovat muun muassa ajokortittomat nuoret, joille ei vain yksinkertaisesti ole mahdollista päästä pienen kaupungin tai kylän laidalta suurempien kaupunkien palveluiden pariin. Meillä on myös suuri joukko omaishoitajia, jotka varmasti hyötyvät liikkuvista sote-asemista, jotka tulevat lähelle ihmistä.

Saavutettavuuteen liittyy olennaisesti myös digitaalisten palveluiden lisääminen. Esimerkiksi lapsiperheille neuvolan terveydenhoitajaan etäyhteyden saaminen voi olla hyödyllistä, mikäli paikan päälle pääseminen ei ole mahdollista. Pelkästään digitaalisten palveluiden lisääminen ei kuitenkaan riitä, sillä esimerkiksi vanhuksille on taattava kohtaamiset kasvokkain hoitohenkilöstön kanssa sote-asemilla.

Sote-asemalla jokainen ihminen kohdataan kokonaisuutena ja konsultatiivisia palveluita lisäämällä mahdollistettaisiin hoitoon ohjaaminen jo ensimmäisellä käynnillä. Jokaisella sote-asemalla tulisi olla vähintään sairaanhoitaja, jonka olisi kokonaiskuvan perusteella mahdollista konsultoida joko yleislääkäriä tai erikoislääkäriä ihmisen tilanteesta. Tällä tavoin voidaan myös vähentää ihmisen pallottelua eri palveluiden välillä, sillä ihmisen palvelemisesta ja oikeanlaiseen hoitoon ohjaamisesta otetaan todellakin vastuu sen sijaan, että hänet ohjattaisiin muualle.