Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lääkärin vaikutus elämänlaatuun voi olla korvaamaton

Uutinen kertoi Nim-Medin saattavan joutua lopettamaan toimintansa (Uusimaa 29.11.).

Se on harmi, sillä kaikkia terveydenhoitoalan toimijoita tarvitaan. Eikä vähiten Nim-Medin kaltaisia, sillä se on yhtä lähellä ideaalista perhelääkärimallia kuin julkinen terveydenhuolto on siitä kaukana.

Allekirjoittaneella on julkisesta terveydenhuollosta ainoastaan hyvää sanottavaa, mutta niin ei ole kaikilla. Kiireetöntä vastaanottoaikaa joutuu odottamaan kuukausia, lääkärin soittoaikaakin viikkoja, ja säännöllistä hammastarkastusta saa kolmen vuoden välein. Tulee siinä olemaan hyvinvointialueilla petrattavaa, kun päättäjiksi valitaan poliitikkoja ja julkkiksia, jotka ovat sote-asioista pihalla kuin lumiukot.

Asuessamme aikanaan muutaman vuoden Saksassa ja flunssien kiertäessä Kindergarten-ikäisten lastemme perheessä, pääsimme lääkärille aina heti, samana päivänä. Siellä perhelääkärijärjestelmä toimi erinomaisesti, ja lääkäri oppi tuntemaan potilaansa. Ja se sama lääkäri hoiti asiakkaita niin julkisen sairausvakuutuksen piirissä kuin yksityisiäkin. Se on oikeata resurssien käyttöä, mistä meillä olisi paljon opittavaa.

Hallituksemme ideologinen antipatia yksityistä terveydenhoitoa kohtaan on käsittämätöntä. Sosialismissa järjestelmä on etusijalla, kunhan se näyttää ”oikeaoppiselta” ja hyvältä edes paperilla. Katsotaanpa, mitä tapahtuu reaalimaailmassa, kun hoitajamitoitus- ja seitsemän päivän hoitotakuulupausten lunastusten aika tulee.

Takaisin Nim-Mediin. Uutisessa kerrottu syytös liian kevyestä uni- ja särkylääkkeiden määräämisestä kuulostaa oudolta, kun potilaiden tiedetään olevan enimmäkseen vanhempaa väkeä. Siinäkö kaikki? Ettei vain syytä löytyisi myös lääkäri Edgrenin kipakoista kannanotoista julkisen puolen toiminnasta koronaepidemian hoidon organisoinnissa?

Maallikkokin ymmärtää, että ikäihmisille särky- ja unilääkkeiden antama elämänlaatu saattaa olla monin verroin niiden aiheuttamaa riippuvuusriskiä merkittävämpi. Esimerkkinä oma isäpapparaiseni, jonka elämää huonosti nukutut yöt kurjistivat. Kunnes viimeisten vuosikymmenten ajan helpotus tuli joka ilta yöpöydälle vesilasin viereen asetetusta pillerinpuolikkaasta, jonka hän yöllä klo 3-4 aikoihin herätessään otti, nukahti uudestaan ja sai nousta uuteen päivään levänneenä.

Isäpapparainen eli viimeisiä viikkojaan lukuun ottamatta terveenä ja omatoimisena 93-vuotiaaksi. Jos jonkinlainen riippuvuus siihen puolikkaaseen unipilleriin tulikin, niin so what? Sen vaikutus elämänlaatuun oli korvaamaton. Onneksi Valvira ei ehtinyt bannaamaan pillereitä hänelle kirjoittanutta lääkäriä.