Elin Blomqvist-Valtonen, kolumni: Tasa-arvo vaatii jatkuvia tekoja

Marraskuun alussa ”vietettiin” Naisten palkkapäivää. Naisten palkkapäivällä tarkoitetaan sitä, että sukupuolten välisen palkkaeron vuoksi naiset työskentelevät tämän päivän jälkeen kuvainnollisesti loppuvuoden ilman palkkaa. Naisten palkkapäivä sai minut jälleen ajattelemaan sitä, miten paljon enemmän myös meidän kotikuntamme voisi tehdä tasa-arvon edistämiseksi. Porvoo on paitsi koti noin 51 000 asukkaalle, myös työnantaja yli 3 000 työntekijälle.

Porvoo edistää tasa-arvon toteutumista arjen tekojen kautta jo nyt, mutta tämä yksin ei riitä. Tasa-arvon edistäminen tulee olla suunnitelmallista ja se tulee huomioida kaikessa mitä kunta tekee. Monesti ajatellaan kunnan olevan tasa-arvoinen, koska kunta-alalla on suhteellisen avoin palkkapolitiikka ja palkkausjärjestelmä, joka ei juuri anna tilaa ns. perusteettomille palkkaeroille. Tosiasia on kuitenkin se, että tasa-arvo koskee paljon muutakin kuin palkkausta.

Mietitään esimerkiksi kaavoitusta. Tutkimukset osoittavat, että julkisen liikenteen käyttäjistä enemmistö on naisia, kun taas miehet ajavat useammin autolla. Vastaavasti kevyen liikenteen väyliä käyttää useammin naiset, yleensä vielä työntäen lastenrattaita. Moni kunta priorisoi lumenaurauksessa lähes aina autotiet, kun taas kevyenliikenteenväylät, pientareet ja bussipysäkit tulevat viimeisenä.

Jotta myös edellä mainituissa asioissa huomioitaisiin paremmin tasa-arvon toteutuminen, olisi ensiarvoisen tärkeää, että Porvoon kaupunki allekirjoittaisi Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan.

Euroopan kuntaliittojen yhteistyöjärjestö CEMR – Council of European Municipalities and Regions – ja sen kumppanit ovat laatineet Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan. Peruskirjan allekirjoittajat sitoutuvat edistämään naisten ja miesten välisen tasa-arvon toteuttamista. Kyseessä on vapaaehtoinen sitoumus viedä olemassa oleva lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset käytäntöön kunnissa ja alueilla. Peruskirja antaa konkreettisia esimerkkejä siitä, miten naisten ja miesten välistä tasa-arvoa voidaan edistää käytännössä esimerkiksi asumisen, terveyden, sosiaalipalveluiden, vapaa-ajan, liikenteen ja julkisten hankintojen näkökulmasta.

Peruskirjan allekirjoittaneen kunnan tulee laatia ja ottaa käyttöön tasa-arvon edistämistä tukeva toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma. Suunnitelma sisältää tavoitteet, mittarit ja resurssit siihen, miten käytännössä tasa-arvoa edistetään kunnan kaikilla tasoilla.

Tasa-arvo koskee paljon muutakin kuin palkkausta.

On aika ryhtyä toimeen. Tasa-arvoa ei edistetä juhlapuheilla vaan konkreettisilla teoilla – kunnan kaikilla tasoilla.

Kirjoittaja on Porvoon kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, valtuutettu (RKP) ja ammattiliiton neuvottelupäällikkö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut