Lukijalta: Ehdokkaat vaatikaa synnytyssairaala takaisin Porvooseen

Pitäisin ensisijaisen tärkeänä, että aluevaaliehdokkaat puolueesta riippumatta vaatisivat synnytysten paluuta Porvooseen, kirjoittaja pohtii. Inka Töyrylä

Abdirisak Ahmed, Lääkäri, hammaslääkäri, PhD, Porvoo

Vuonna 2016 kaikessa viisaudessaan HUS lakkautti Porvoon sairaalan synnytystoiminnan. Samana vuonna paljastettiin Porvoon lapsenpäästölaitoksen perustaneen kätilö Alva Forsiuksen muistopatsas entisen synnytyslaitoksen edustalle. Naisasianainen Alva Forsius perusti synnytyssairaalan vuonna 1899 Porvooseen ja siitä lähtien Porvoossa on voinut synnyttää kunnes sairaanhoitopiiri päätti kansalaisten ja työntekijöiden vastustuksesta huolimatta lopettaa hyvin toimivan synnytysyksikön.

Vuonna 2017 lopetettiin synnytystoiminta Kätilöopiston sairaalassa ja tämä lopullisesti vaikeutti koko HUS:n alueen synnytystoimintaa ja erityisesti Itä-Uudenmaan aluetta. Tällä hetkellä Itä-Uudellamaalla voi mahdollisuuksien mukaan valita synnyttävänsä Hyvinkään sairaalassa, Kotkan sairaalassa tai Naistenklinikalla. Välttämättä ennalta ei tiedä minne pääsee synnyttämään. Vuonna 2017 Naistenklinikalla oli synnytyksiä 6 000 kappaletta. Nykyään synnytyksiä on lähemmäs 10 000 vuodessa. Olemme saaneetkin lukea lehdistä kätilöiden jatkuvasta kiireestä, huonontuneesta työilmapiiristä, elektiivisten sektioiden viivästymisestä sekä synnyttäjien epätietoisuudesta minne synnyttämään pääsee. Lisäksi ruotsinkielisillä synnyttäjillä ei ole ollut useinkaan mahdollisuutta saada kielitaitoista kätilöä.

Naistenklinikka on osa yliopistollista sairaalaa ja sinne on syystäkin ohjattu riskisynnyttäjät ja vaikeat obstetriset tilanteet. HUS:n alueelle tarvitaan täten vähintään yksi uusi synnytysyksikkö tavanomaisille synnytyksille. Uusi aluevaltuusto voi halutessaan ajaa Porvoon sairaalan synnytysosastoa. HUS:n perustamissopimus neuvotellaan uudestaan ja STM:n lupaehdot synnytystoiminnalle todennäköisesti täyttyvät. (1 000 synnytystä vuodessa, synnytysosasto, lastenosasto, tarvittava lääkäri, kätilö ja hoitajatyövoima). Pitäisin ensisijaisen tärkeänä, että aluevaaliehdokkaat puolueesta riippumatta vaatisivat synnytysten paluuta Porvooseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut